Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Martin Johansson på spaning i brandflyget efter att ett sportflygplan har rapporterat en misstänkt terrängbrand. Foto: Anders Hansson/SVT

Stor brandrisk i Dalarna – dubbla flygrundor för brandspaning varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Det är eldningsförbud i hela Dalarna och råder stor brandrisk. Räddningstjänsten har därför höjt sin beredskap i hela länet och brandspaningsflyget flyger dubbla patrullrundor varje dag.

Trots att vi bara är i mitten av juni så har brandspaningsflyget redan flugit lika mycket som under hela förra sommaren. Det är länets flygklubbar som turas om med bevakningen.

I Borlänge har den lilla sportflygmaskinen just kommit tillbaka från en runda över Gävleborg – som man också hjälper till att bevaka var tredje dag, eftersom resurserna där inte räcker till just nu.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Pilot kan larma direkt

Vid spakarna sitter Martin Johansson och Bengt Persson med räddningstjänstens radioapparat för att kunna larma direkt om något händer.

Vad har fått dig att hålla på med brandflyg?

– Det är att man kan kombinera flygintresset och göra samhällsnytta på köpet. Det känns viktigt nu när det är så mycket bränder, säger Martin Johansson.

Flygklubbarnas piloter ställer upp idéellt men klubbarna får ersättning från MSB för bränsle och service på flygplanen.

I klippet: Följ med på spaning i brandflyget efter att ett sportflygplan har rapporterat en misstänkt terrängbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet