Få kvinnor i Dalarnas företagsstyrelser – Flest finns inom vård och utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsekartläggningen har genomförts av Almi som nu för femte gången presenterar kvinnlig representation i företagsstyrelser i länet.

Rapporten visar att det fortfarande är få kvinnor på posterna, men att det bland nya vd-poster blir allt fler kvinnor.

Drygt 2500 företag i Dalarna ingår i kartläggningen, där man fokuserat på företag med fler än fem anställda och som omsätter mer än fem miljoner kronor per år.

Fortfarande har inte ens hälften av företagen en kvinna i styrelsen, medan ännu färre kvinnor sitter på vd-poster eller som styrelseordförande. Enligt granskningen av Almi kan man dock anta att en större andel kvinnor väljs in på nytillkomna styrelseplatser. Och det samma gäller även på vd-poster.

Av de vd-poster som tillsatts senaste året har 38 procent av de nya direktörerna varit kvinnor, vilket är högre än riksgenomsnittet. Granskningen visar också att av de bolag som har en kvinnlig vd, så består styrelsen av en långt högre andel kvinnor än de företag som har en manlig vd.

Annan dynamik

– Det skulle definitivt vara gynnsamt att arbeta mer med mångfald i styrelserna, av egen erfarenhet kan jag säga att kvinnlig representation och människor från andra länder i styrelserna ger en annan dynamik i rummet, säger Karin Burgaz, Styrelseakademien Dalarna, om resultatet av kartläggningen från Almi.

Att det ser ut som det gör tror Burgaz handlar om strukturella mönster i grund och botten och i klippet ovan berättar hon hur man kan jobba med jämställdhet och mångfald i företagsstyrelserna.

Andel kvinnor i Dalarnas företag

Andel kvinnor som styrelseledamot: 17 procent

Rikssnittet: 19 procent

Andel kvinnor som styrelseordförande i Dalarna: 11 procent

Rikssnittet 11 procent

Andel kvinnliga vd: 12 procent

Rikssnittet: 13 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.