Foto: Pressbild/SVT Arkiv

Facket kräver bättre skydd för bärgare på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Den person som på lördagsmorgonen blev påkörd på E16 norr om Borlänge arbetade med att bärga en bil från en tidigare olycka. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och fackförbundet ser flera möjliga förbättringar i bärgarnas arbetsmiljö.

Bärgningsarbetare sorteras in under Svenska Transportarbetareförbundet där Martin Miljeteig är central arbetsmiljöombudsman. Han berättar att olyckor och tillbud som rör bärgningsarbetare är långt från ovanligt.

– Det är inte frågan OM det ska hända något i trafiken kring våra arbetare, det inträffar små eller stora tillbud varje dag runt om i landet. Till exempel den här tragiska olyckan i morse, vi hoppas innerligt att det går bra för arbetaren, säger Miljeteig till SVT Nyheter Dalarna.

Vill att skyddsfordon används oftare

Han berättar att facket länge har kämpat för ökad användning av så kallade TMA-fordon. TMA-fordon ställs upp på vägen före en olycksplats, dels som ett krockskydd och dels som en varningssignal till trafikanterna.

– Jag hoppas att det snart kommer en lagstiftning som säger att TMA-fordon ska användas i hela landet vid arbete på riskklassade vägar. Vi drev det här mot Arbetsmiljöverket, men fick nej i förvaltningsrätten. Nu har vi begärt prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, förklarar Miljeteig.

– Arbetsmiljöverket menade att det inte var proportionerligt att ha ett sådant beslut som gäller över hela landet, de menade att det kan se olika ut vid olika olycksplatser, fortsätter han.

Oklara omständigheter i Borlänge

E16 genom Dalarnas län är en sådan skyddsklassad väg, men polisen vill med hänvisning till förundersökningssekretessen inte berätta om något TMA-fordon användes vid lördagens olycka eller inte. Det är inte heller säkert att ett sådant skydd hade förhindrat dagens olycka.

Vi söker Arbetsmiljöverket för en kommentar om den skyddsutrustning som används vid bärgningsarbeten.

I videoklippet ovan ser du vad TMA-fordon är och hur de används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer