Kim Söderström är distriktsordförande för fackförbundet Byggnads Gävledala och ser allvarligt på det som hände i Ludvika på torsdagen. ”Skanska måste ta sitt ansvar”, säger han Foto: Privat, Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Facket: ”Det dör arbetare varje månad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter broraset i Ludvika i går så ryter nu fackförbundet Byggnads ifrån lokalt och vill att Skanska tar sitt ansvar – och vill även att regeringen ser över frågan.

– Skanska kan inte frånsäga sig ansvaret. Det är de som har vunnit upphandlingen, säger Kim Söderström som är Byggnads distriktsordförande i GävleDala.

– Rent generellt så är jag först och främst oerhört lättad över att ingen omkom och mina tankar finns hos familjerna, vars anhöriga blivit drabbade. Det är fruktansvärt, säger Söderström om olyckan under torsdagen.

När bron rasade under torsdagen skadades tolv byggnadsarbetare, varav sex stycken allvarligt. En har även förts till Örebro Universitetssjukhus och opererats och ytterligare en har också transporteras till Uppsala för operation.

Broraset i Ludvika

Förbannad på händelsen

Det är Ludvika kommun som finansierar projektet, men det är Trafikverket är byggherre. De menar dock inte att de har ansvaret utan enbart ”byggeherreansvar” och hänvisar vidare mot Skanska.

Och det är även Skanska, som vann upphandlingen av brobygget, som måste ta ansvar menar facket.

– De har vunnit upphandlingen av att bygga en järnvägsbro i Ludvika. Sen har de valt att sälja entreprenaden till ett annat företag. De kan inte frånsäga sig ansvaret. Det är Skanska som har vunnit upphandlingen, säger Kim Söderström på Byggnads.

LÄS MER: Byggnads om svåra broolyckan: Någon måste ta sitt ansvar

Efter olyckan igår, har några av era medlemmar just hört av sig till Byggnads just i den här frågan?

– Jag är på semester nu, men det har tutat och ringt i min telefon ända sen igår eftermiddag, sent in på kvällen och nu på morgonen från medlemmar som haft synpunkter och funderingar och åsikter om vad som har hänt, och vilka som är ansvariga och så vidare.

– Men det är bara spekulationer än så länge, det här måste Skanska utreda och sedan offentliggöra den utredningen hoppas jag. Sen får vi ta nya tag då och titta vad vi ska göra framåt- för det här får inte fortgå.

Hoppas regeringen reagerar

Att just entreprenörer råkar illa ut är något som Byggnads ser allvarligt på och är frustrerade över.

– När det hade landat i går kväll så började jag fundera ”att det händer hela tiden” – och vi får ingen uppmärksamhet.

– Det är en frustration som byggs upp. Det dör arbetare varje månad, det skadas än fler. Nu hoppas jag verkligen att regeringen tillsätter en arbetsgrupp där vi parter får vara med och titta på det här.

Vad är problemet?

– Först och främst att vi låter människor dö och skadas på våra arbetsplatser utan att man tar tag i frågan ordentligt. Vi kämpar med näbbar och klor i det här hela tiden från fackets sida men vi kan inte göra det själv.

– Det andra är att vi vet från Byggnads sida att när man styckar upp arbetsplatser så och det anbudsvinnande företaget inte bygger med egen personal utan väljer att sälja ut hela byggnationen eller byggdelar till andra företag så att man får entreprenadkedjor – det gör att arbetsmiljön och fackliga rättighet åsidosätts.

Problem i ansvarsfrågan

Kim Söderström är dock noga med att poängtera att orsaken till händelsen i Ludvika inte är utredd än.

– Det är för lätt för de här olika byggfirmorna och beställare att skylla på varandra. Någon måste kunna ställas till svars.

– Nu vet vi dock inte vad som har hänt i Ludvika, det måste jag vara jättetydlig med, för vi vet inte vad som hänt utan det måste vi får återkomma till. Men generellt på arbetsplatser där det anbudsvinnande företaget väljer att sälja undan jobben så är det sämre ordning och reda på arbetsplatsen.

Vem ska ta ansvaret för det som hände i Ludvika, ser ni från fackets sida?

– Skanska. De har vunnit upphandlingen för att bygga en bro över en järnväg i Ludvika. Sen har de valt att sälja entrprenaden till ett annat företag. De kan inte frånsäga sig ansvaret.

LÄS MER: Det här är projektet ”Kajbron”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet