Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: TT

Byggnads om svåra broolyckan: Någon måste ta sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och fackförbundet Byggnads ser allvarligt på broolyckan i Ludvika. Nu vill de att händelsen utreds ordentligt.

– Någon måste ta sitt ansvar, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

Ett tiotal personer skadades när Kajvägsbron i centrala Ludvika rasade på torsdagen. Kollapsen inträffade när en underentreprenör göt själva broplattan.

LÄS MER: Brobygge i centrala Ludvika har rasat

Broraset i Ludvika

Regeringen har satt en nollvision för dödsolyckor i arbetet.

– Det här är en väldigt stor allvarlig olycka, en typisk sådan som kan leda till dödsolyckor, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till SVT Nyheter.

Hon vill att händelsen utreds ordentligt för att ta reda på vad som har gått fel. Samtidigt tycker hon de är viktigt att undersöka entreprenadförhållandena och se om det brustit någonstans i säkerhetsarbetet.

– Det är en viktig fråga att ta fokus på. Entreprenörskedjor bedömer jag som ett riskmoment, särskilt i de fall där man har utländska entreprenörer som inte har något skyddsombud, säger Ylva Johansson till TT, samtidigt som hon konstaterar att hon inte vet om så var fallet på olycksplatsen i Ludvika.

LÄS MER: Trafikverket: Något gick fel när de göt broplattan

Kritisk till långa entreprenörskedjor

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm är kritisk till långa entreprenörskedjor, även om han betonar att han inte känner till omständigheterna i Ludvika. Risken är att parterna kastar arbetsmiljöansvaret mellan sig och att det blir svårt att slå fast vem som är skyldig, menar han.

– Med rådande konjunktur finns många lycksökare som inte har den kunskap som krävs om säkerhet. Någon i de här långa entreprenörskedjorna måste ta sitt ansvar för att säkerställa att löner och villkor efterlevs, säger han till SVT Nyheter.

Johan Lindholm menar att olyckan i Ludvika väcker en rad frågor: Har skyddsombuden funnits på plats och har de gjort sitt arbete? Samtidigt poängterar han att det finns ett tydligt arbetsgivaransvar.

– Jag hoppas att i det här fallet Skanska, som är huvudentreprenör, vet vilket bolag det är som man har anlitat och att det följer regler och föreskrifter. Någonstans har något brustit.

LÄS MER: Skanska skickar kristeam till platsen

LÄS MER: Vittne: ”Lät som om något sprängdes”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet