Kommunal begär nu skadestånd efter att Falu kommun låtit bli att förhandla de senaste chefstillsättningarna med fackförbundet. Ordförande Petra Kinnari vill markera att kommunen gjort fel. Foto: SVT

Fackförbund fick inte förhandla chefstillsättningar

Uppdaterad
Publicerad

När Falu kommun tillsatte kanslichef och kommunikationschef vid ledningsförvaltningen, förhandlades aldrig frågan med Kommunal. Övriga fackförbund ställdes inför en oannonserad förhandling under ett samverkansmöte. De är nu kritiska mot hur frågan har hanterats.

– Vi har lagt en förhandlingsframställan om brott mot MBL, samverkansavtalet och arbetsmiljölagen, utifrån det yrkar vi på skadestånd, säger Petra Kinnari, Kommunals ordförande i Falun.

Oannonserad förhandling

Kommunal fanns inte med vid samverkansmötet då facken ställdes inför en oannonserad förhandling vid sittande bord. Kommunal  som är det största fackförbundet för kommunanställda i Falun hade innan mötet försäkrat sig om att inget större ärende skulle behandlas under dagen. Sektionen hade andra fackliga aktiviteter och kunde inte närvara.

SVT granskar Falu kommun

– Vi fick beskedet att inget stort ärende skulle upp. Av kallelsen framgick det inte heller att det skulle ske en förhandling om chefstjänsterna och en ny ledningsorganisation. Hade vi vetat att det inte stämde hade vi naturligtvis ställt in våra aktiviteter och kommit.

– Vi ska alla få en chans att vara med vid förhandlingen och lyfta det som är viktigt och få en möjlighet att ifrågasätta, säger Petra Kinnari.

Fick tjänster utan rekryteringsprocess

Att det fanns saker att ifrågasätta är självklart menar hon och hänvisar till att de tillförordnade cheferna  på de lediga posterna fick fasta förordnanden utan någon rekryteringsprocess:

– Vi vill markera att kommunen har gjort fel och brustit i rekryteringsprocessen när det gäller chefstillsättningarna, säger Kinnari som är besviken över att  det samarbete som fack och kommun tidigare haft i dessa frågor nu har frångåtts.

– Vi har alltid tidigare arbetat sida vid sida och haft en god dialog, konstaterar hon.

Nya förhandlingar

Ytterligare fem fackförbund, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vårdförbundet och Vision har begärt nya förhandlingar med Falu kommun med anledning av rekryteringspolicyn och förhandlingsordningen som inte har följts.

I ett mejl till SVT Nyheter Dalarna har kommundirektör Dan Nygren kommenterat de kritiserade tillsättningarna och hur det gått till och om kommunen riskerar att bli skadeståndsskyldiga:

– Ja, det finns en risk för skadestånd. Sannolikt handlar det om 10.000 kronor, tror Dan Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet