Foto: Marcus Ericsson, TT/ Logga: Fackförbundet ST / Montage

Fackförbundet ST om varslet: ”Kommer lite som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av Arbetsförmedlingens kontor kommer att stängas ner runt om i landet till följd av varslet och var tredje anställd, eller 4 500 personer, varslas om uppsägning. Dalarna kan komma att drabbas hårt på flera sätt.

Hur många som kommer att varslas i Dalarna är ännu för tidigt att säga, enligt Johan Eklund som sitter i avdelningsstyrelsen och sektionsstyrelsen för Fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen i Dalarna.

– Det är alldeles för tidigt att säga hur det kommer drabba Dalarna, annat än att det kommer att drabba Dalarna. Ett sådant här stort varsel bör ju rimligtvis också medföra nedläggningar av kontor, säger han till SVT Dalarna.

Flera kontor kan läggas ned

Vilka kontor det kan handla om vet man inte i nuläget men Johan Eklund tror inte att det kommer att räcka med att endast lägga ner de mindre kontoren i länet.

– Oftast när det har varit diskussioner om att lägga ner något av våra kontor har man pratat om de mindre kontoren, men med ett sådant här stort besparingskrav kommer inte det att räcka. Jag tror att man kommer ge sig på större kontor.

”Kommer lite som en chock”

Hur reagerar medlemmarna på det här?

– Det kommer ju lite som en chock skulle jag säga. Alla har väl varit förberedda på att det kommer innebära förändringar och att det kommer att komma ett varsel, men att det blir av den här storleken – det tror jag inte att någon hade förväntat sig.

Trycket kommer att öka

Johan Eklund förklarar att varslet kommer att innebära flera saker, förutom att ett antal anställda kommer att bli uppsagda och förlora jobbet.

– Trycket på de som blir kvar kommer att öka, det minskar ju inte bara för att man gör sig av med folk utan antalet personer och företag som behöver hjälp finns fortfarande kvar. Den servicen kommer bli sämre, så det kommer att drabba både arbetsgivare, arbetssökande och kommunerna framför allt, tror jag, säger han och fortsätter:

– I varje kommun vi finns i har vi ett tätt samarbete med kommunen i olika projekt för att hjälpa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, lika stödet till föreningar och sådant som inte har vare sig ekonomi eller resurser för att rekrytera personal och anställa personal på egen hand. De kommer också att drabbas, och det kommer att betyda mycket. Den statliga närvaron i Dalarna kommer att minska med det här.

Förhandlingar inleds

Vad händer nu?

– Nu påbörjar vi förhandlingar med arbetsgivaren centralt, som kretsindelning och även andra besparingsmöjligheter, alltså att titta på lokaler och sådana saker. Vi kommer såklart att jobba för att den här siffran blir så låg som möjligt i Dalarna, jämfört med de här 4 500 som är aviserade, men där hoppas vi också på stöd från både lokalpolitiker och rikspolitiker, avslutar Johan Eklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.