Fågelskådare vallfärdar till Venjan för den sällsynta mongolfinken

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskådare från hela landet har samlats i Venjan i Mora kommun för att se på en mongolfink. En fågel som normalt lever i bergstrakter i sydvästra och centrala Asien, och som tidigare inte observerats i Sverige.

Urban Grenmyr, som är ordförande i Falu fågelklubb, är en av de alla fågelintresserade som de senaste dagarna tagit sig till Venjan för att få en skymt av den lilla fågeln mongolfink som är på besök.

– Den är ju otroligt sällsynt, det är första fyndet i Sverige det här, verkligen ett guldkorn! berättar Urban Grenmyr och fortsätter:

– Jag var där med goda vänner. Det var väldigt mycket folk där från hela landet.

Oklart varför ovanliga arter är på besök

Just nu finns också den ovanliga korttålärkan i samma område. Det är också en fågel som enligt experterna är ovanlig i Sverige, men som ändå påträffas regelbundet här till skillnad från mongolfinken.

Varför de ovanliga fåglarna finns i Venjan just nu är såklart svårt att säga.

– Man diskuterar möjliga orsaker, en del östliga ovanliga arter kan ibland dyka upp såhär på hösten och det vanliga är väl att de orienterat fel, helt enkelt, säger Urban Grenmyr.

Boende serverar fika till nyfikna

Stina Zachrisson bor i Venjan. Hennes barn och deras kusin har bakat muffins och kokat kaffe som de serverat till alla som kommit för att titta på fåglarna.

– Det var ju himla passande att de hade höstlov just den här veckan, säger Stina Zachrisson.

Hedda och Agne serverar fika till fågelintresserade besökare i Venjan. Foto: Urban Grenmyr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.