Foto: Falu Energi och vatten

Falu energi och vatten om byte av vattentäkt: ”Svårt att nå ut med fördelarna”

Publicerad

Kalken i Faluns dricksvatten fortsätter att väcka känslor. Den senaste tiden har trycket på Falu energi och vattens kontaktformulär, där man kan lämna synpunkter, ökat väsentligt. Nu går bolaget ut med en fördjupad information på sin hemsida för att besvara klagomålen.

– Vi har ju löpande fått synpunkter på kalken i vattnet, men de senaste veckorna har det varit betydligt fler än vanligt som hört av sig, säger Karin Olofsson, produktchef för vatten och avlopp på Falu energi och vatten.

SVT Dalarna har gjort en rad publiceringar på temat kalk i vattnet och frågan har debatterats livligt i sociala medier. Nu tar det kommunala energibolaget ett större grepp på frågan på sin hemsida för att försöka ge svar på de vanligaste klagomålen och frågeställningarna.

– Vi vill absolut inte ha missnöjda kunder men vattnet har blivit en svår fråga att prata om, de falubor som har hört av sig vill inte ha de svar vi ger och vi har väldigt svårt att nå ut med fördelarna.

Vilka är fördelarna som ni ser det?

– Det är dels säkerheten, grundvattnet från Lennheden är bättre vad det gäller smittspridning än ytvattet från tex Rog. Det handlar också om att vi kan få ut större volymer vatten och sedan kvaliteten. Vi behöver inte tillsätta kemikalier, bara lufta, det är fantastiskt.

Men kalkavlagringarna finns kvar.

– Ja, kalken är inget problem när vattnet är kallt. Problemet är när vi värmer upp det. Vi måste ta hand om maskiner utifrån det vatten vi har, ställa in diskmaskiner utifrån hårdheten och så vidare, det är ett nytt beteende som krävs.

Men en central avhärdning för hela Falun som många kräver, är det inget alternativ?

– Vi tittar på det och följer utvecklingen, men i dagsläget är svaret nej. Det kostar 250 miljoner i ren investering, då är inte driften inräknad, säger Karin Olofsson.

Dela med dig av dina vardagstips – hur hanterar du kalkrikt vatten?

Malla • Det låter jättekonstigt med allas kalkproblem! Bor i Borlänge och har aldrig haft dessa problem som beskrivs. Lite kalk på diskbänk och kranar men det är ju bara att ta bort.

Kerstin • Det blir ju inte bara avlagringar i maskiner utan även i t.ex. toaletten. Jag får numera rengöra toaletten med ättika och bikarbonat. Samma problem har flera bekanta i Borlänge, ett problem jag aldrig hade innan vi fick vatten från Lennheden. Jag bor i hyreshus hos Kopparsatden, jag kan inte installera en avhärdare själv.

Lh • Visst är det underbart med avkastningskrav i allmännyttiga verksamheter så att inte kommunen behöver fundera vad som är bäst gynnar kommuninnevånarna utan riktningen spikar sig själv så att säga! Mer makt åt marknaden så behöver vi snart varken förtroendevalda eller tjänstemän och kanske vi får sänkt skatt?
Men var ska då alla låtsaskompententa husera på dagarna och klia varandra på ryggen?

T_ • För mig blev det en ny erfarenhet att hantera hårt vatten när jag hade skaffat en sommarstuga med djupborrad brunn. Några tips utifrån detta:

Den inbyggda avhärdaren i diskmaskiner fungerar förmodligen inte om maskinen har några år på nacken, i synnerhet om man tidigare har kört den med mjukt vatten och aldrig fyllt på salt i avhärdaren. Det är dock bara de billigaste och sämsta märkena av maskindiskmedel som kräver att maskinens avhärdare är i ordning, bättre märken fungerar utmärkt även om vattnet är hårt och maskinen saknar fungerande avhärdare. Man får prova några olika märken tills man hittar ett som går bra.

När det gäller tvättmaskin så är det bara att anpassa doseringen av tvättmedel efter den hårdhet vattnet har, det brukar finnas en tabell på tvättmedelspaketet. Undvik tvättmedel som innehåller zeolit, de kan ge besvärliga avlagringar på maskinens värmeelement om vattnet är hårt. Tvättmedel baserade på tvål eller såpa brukar fungera dåligt tillsammans med hårt vatten.

Det är mindre risk för igenkalkning av varmvattenberedare om man kan köra dem på lägre värmeeffekt än max.

Man får vara beredd på att plocka isär vattenkranar, termostatblandare mm för avkalkning med några års mellanrum. Blandare av välkända svenska märken tycks klara hårt vatten bättre än vad t ex tyska märken eller tvivelaktiga lågprisprodukter gör.

Undvik att använda hårt vatten som kylarvatten till bilar. Det är bättre att köpa färdigblandad glykol än att själv blanda koncentrerad glykol med hårt kranvatten.

Ulla • Instalera ett vattenfilter på ingående vatten det hjälper något.

Anders ej Falubo • Med mer kalk i vattnet behövs mer tvättmedel, fler avkalkningar i både diskmaskin och tvättmaskin. Hur påverkar det miljön i Falun? Troligen mer är de kemikalier man sparar på att inte avkalka i vattenverken.

Lasse • Inga problem för mig i Borlänge.

Jörgen • Det borde göras en livscykelanalys så att man ser det verkliga kostnaderna. Många skaffar avhärdare och avkalkningskemikalier. Borde vara miljövänligare och lägre totalkostnad om Falu Energi skaffar en central vattenavhärdare.

Jocke Nilsson • Tycker det är väldigt märkligt att Falu bor har så problem med borlänge vatten. Vi som har haft borlänges goda vatten hela ltiden förstår inte problemet? Jag har aldrig haft problem med kaffebryggarr med kalk osv. Bara att göra som vanligt folk ocg faktiskt följa manualen och avkalka om problem... Skärp er Falubor och växupp. Faluns vatten har alltid varit äckligt och smakat fiskpiss..

Johan Lindqvst • 2100000000 människor har inte tillgång till rent vatten så sluta klaga på kalkfläckar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.