I beskrivningen av vad som skulle ingå i en extern utredning av kommunen fanns mediegranskning med. Men inte längre. Foto: SVT

Falu kommun gör helt om – drar tillbaka mediegranskning

Uppdaterad
Publicerad

Den mediegranskning som Falu kommun beställt som en del av den externa utredning som ska göras efter turerna kring visselblåsarärendet, kommer inte att göras, det skriver Dalarnas Tidningar.

På torsdag håller Falu kommun ett extrainsatt sammanträde, där det ska förtydligas hur den externa granskningen av kommunen ska gå till. En punkt som tidigare varit med på listan över vad som ska undersökas är den granskning som SVT och andra medier gjort av kommunen, och som föranlett den externa granskningen.

Ingen mediegranskning

Men nu har handlingarna inför torsdagens möte uppdaterats enligt dt, och där framgår att en mediegranskning inte ska ingå i den externa granskarens uppdrag.

SVT granskar Falu kommun

Den planerade mediegranskningen har kritiserats hårt av flera ledamöter i kommunstyrelsen.

Inte missnöjd med SVT

Liberalernas Svante Parsjö-Tegnér planerar samtidigt att anmäla SVT till granskningsnämnden. Han är dock inte missnöjd med mediegranskningen, tvärtom.

– Nej, jag hävdar att SVT följt de pressetiska reglerna och har inga invändningar mot dem, svarar Parsjö-Tegnér (L) på dt:s fråga om han är missnöjd med rapporteringen med fallet Dan Nygren.

Punkten förlorar värde

Genom att skicka in en anmälan till granskningsnämnden menar han också att kommunens planerade begäran om mediegranskning tappar sin poäng.

– Det är en medborgerlig rättighet att anmäla till Granskningsnämnden. Samtidigt så förlorar kommunens utredning kring den punkten sitt värde, säger Svante Parsjö-Tegnér (L) till dt.

LÄS MER: Här hittar du samtliga artiklar om kommungranskningen

LÄS MER: Susanne Norberg (S): Har aldrig beslutats om mediegranskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet