Falu kommuns anställning av chefer får hård kritik av politiker

Publicerad

Det råder hård intern kritik på Falu kommun kring processen av utnämning av två toppchefer. Facken är kritiska men även politiskt är hanteringen ifrågasatt.

Kommunen har nämligen en rekryteringsfilosofi. Ett dokument man ska jobba efter vid tillsättning av tjänster.

Bland annat handlar filosofin om att man ska vara inkluderande, man ska genomföra strukturerade och kompetensbaserade intervjuer och använda sig av en bredd i bedömningen. Alltså inte tillsätta chefer genom utnämningar som gjorts nu.

”Det här är ju högsta ledningsförvaltningen”

En av dem som är kritisk är Liberalernas Svante Parsjö Tegnér.

– Det här är ju högsta ledningsförvaltningen. När de gör såhär så ger det ju en väldigt tydlig signal, att den där rekryteringspolicyn är inget man behöver bry sig om, att det inte är så viktigt, säger han.

Han hade tillsammans med Björn Ljungqvist från Moderaterna ett motförslag, där rekryteringen skulle vara en öppen process men blev nedröstad.

– Jag vill dock påpeka att det inte är personerna i sig jag vänder mig mot utan själva processen, säger han.

Rekryteringscenter har inte använts

Normalt sett använder man sig av rekryteringscenter när man ska rekrytera personal. Det har man inte gjort i dessa fall.

Ellen Fridner är samordnare på rekryteringscenter och säger till SVT Dalarna i ett mejl, att de fick information om rekryteringarna tillsammans med alla andra på ett möte den 5 oktober. Att en rekrytering skulle gått till så här tidigare är inget hon känner till.

TV: Se hela inslaget om kritiken kring hur toppcheferna rekryterades

LÄS MER: Facken i Falu kommun protesterar mot chefstillsättningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer