Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här gör regionen för att lösa bristen på vårdplatser – hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering förklarar i videon. Foto: SVT

Falu lasarett får hård kritik från IVO på nytt – har blivit ännu sämre

Publicerad

Situationen med överbeläggningar och personalbrist på Falu lasarett var dålig förra året – nu är den ännu värre. Detta trots att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, krävt åtgärder.

Nu riktar IVO återigen skarp kritik mot Falu lasarett.

I september 2022 genomförde IVO två inspektioner på Falu lasarett. Tillsynen var en del av en nationell granskning av sjukvården och fokus låg på bemanning och vårdplatser.

Lasarettet konstaterades ha problem med överbeläggningar. Patienter skickades runt för att vårdas på andra avdelningar och det rådde även personalbrist.

– Vi tar givetvis IVO:s kritik på största allvar och analyserar nu tillsynens resultat noggrant innan vi svarar. Vi har redan sedan tidigare börjat planera och genomföra åtgärder för att förbättra läget, sa hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering då i en kommentar.

Problemen har förvärrats

Men problemen har istället blivit ännu värre, det visar den uppföljning som IVO gjort.

Bristen på vårdplatser har blivit ännu större, och patienter på akuten riskerar att inte få den vård de behöver, menar IVO.

Det är ”mycket bekymmersamt” att Falu lasarett inte lyckats förändra situationen skriver IVO, som bedömer att fortsatt granskning behövs.

– Det är brist på sjuksköterskor som det handlar om i grund och botten. Själva vårdplatserna kan vi få fram men någon måste bemanna dem också, säger Åsa Dedering.

I klippet hör du mer vad sjukvårdsdirektören Åsa Dedering har att säga om överbeläggningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.