”I det här fallet menar vi att påverkan blir för stor”, säger Joakim Storck (C), Foto: SVT

Falupolitiker säger nej till vindkraft i Galmsjömyran: ”Påverkan blir för stor”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Falun säger nej till vindkraftprojektet Galmsjömyran söder om Lumsheden i Falu kommun nära gränsen till Gävleborg.

Partierna kommer att nyttja den kommunala vetorätten som ger en kommun möjlighet att stoppa en vindkraftsetablering, skriver de i ett pressmeddelande.

Stor påverkan på samhället

Anledningen till Falualliansen inte vill bygga är att etableringen skulle ha stor påverkan på samhället Lumsheden.

– Vi är i grunden positiva till fortsatt vindkraftutbyggnad. Men vi har också som kommunpolitiker ett ansvar för hur stor påverkan på närliggande bebyggelse som vi kan medge. I det här fallet menar vi att påverkan blir för stor, säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande.

Reviderar planen

De kommer nu att ge i uppdrag till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen att skicka tillbaka Falu kommuns vindbruksplan.

”Den tekniska utvecklingen på vindkraftområdet under de senaste tio åren har inneburit att totalhöjden för kraftverk som uppförs idag är väsentligt större än när planen antogs. Det finns därför anledning att aktualisera planen så att den tar bättre hänsyn till dagens förutsättningar”, står det i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer