Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i kontoret där en ny AI-tjänst tagits fram. Foto: Carl Malmborg/SVT

Falukvinnor utvecklar AI-tjänst – lockar storföretag

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans har de slagit sig in i en bransch som är mansdominerad. Kvinnorna på företaget Indicate Me från Falun har utvecklat en AI-tjänst som ska hjälpa företag att förbättra sin kundservice. Det är redan flera storföretag som visat intresse för deras AI.

På gamla regementet sitter en grupp utvecklare som jobbar på en av framtidens smarta AI-lösningar. Deras produkt kan bland annat analysera telefonsamtal. På så sätt kan den snabbt dra slutsatser kring företags kundservice och hjälpa dem att bli bättre på att bemöta kunder.

Flera storföretag har visat intresse för AI-tjänsten. Postnord blev ett av de företagen som blev först med att använda den faluproducerade AI:n.

AI i Dalarna

Mansdominerad bransch

Det främsta utvecklarna är tre kvinnor, nåt som är ovanligt i techvärlden. AI-utvecklaren Lisa Westlund uppmuntrar fler kvinnor till att söka sig till branschen.

– Det är bara att köra! Är man nyfiken och vill lära sig, då klarar man det, säger hon.

I klippet: Hör om hur Lisa Westlund tog sig in i en mansdominerad bransch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i Dalarna

Mer i ämnet