Framtidsjobb – se tre jobb som väntas behövas när AI förändrar arbetsmarkanden. Foto: Karin Fallenius/SVT

Här är jobben att satsa på när AI förändrar arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens väntas förändra behoven på arbetsmarknaden. Inget yrke väntas försvinna enligt experterna som SVT pratat med, men nya kompetenser kommer att efterfrågas.

Här är tre jobb som förväntas behövas när AI tar över allt mer. Se vad de gör – och vad de har i genomsnittslön.

Den senaste tiden har artificiell intelligens diskuterats flitigt och tekniken har lyfts fram som både ett hot och en möjlighet inom flera områden.

– Jag sticker ut hakan nu och säger att detta är lika stort som när bokpressen kom på 1500-talet, säger Hedvig Kjellström, professor i datavetenskap vid KTH.

Att kunskaper kring AI efterfrågas allt mer syns hos Arbetsförmedlingen.

– Man ser att nya kompetenser kopplade till AI efterfrågas allt mer i våra jobbannonser. ”Automatiserade analyser” och ”maskininlärning” är ord som förekommer mer, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Jobb med goda framtidsutsikter

Flera av de framtidsyrken som Kerstin Eriksson och Hedvig Kjellström pekar ut är kopplade direkt till AI; maskininlärning, it- och datasäkerhet och projektledare. Men de ser också att det kommer finnas en efterfrågan av yrken som utnyttjar människans unika potential – känslor.

– Människor är bättre på att vara empatiska – så yrken som terapeut eller personlig coach kommer att behövas, säger Hedvig Kjellström på KTH.

Mer utbildning krävs

Redan nu råder det arbetskrafts- och kompetensbrist inom vissa it- och datayrken. Samtidigt står många människor helt utanför arbetsmarknaden. Yrkesgrupper som hittills inte behövt långa utbildningar förväntas behöva göra mer komplexa och analytiska saker i framtiden, och konkurrensen om de enkla jobben kan hårdna.

– Maskinoperatörer inom industrin är ett sådant exempel. Det kommer att finnas färre jobbtillfällen men rollen kommer att vara mer utvecklad, säger Kerstin Eriksson på Arbetsförmedlingen.

– Det finns redan nu ett glapp mellan vad som efterfrågas och den kunskap som finns bland arbetssökande. Det glappet kan förstärkas, säger Hedvig Kjellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.