Snart kommer en AI-robot intervjua arbetssökande åt Gävle kommun

Publicerad

Från slutet av april kommer den som söker jobb inom Gävle kommun kunna bli intervjuad av en AI-robot. Bakom det ligger en pilot som genomförs på kommunens kompetensförsörjningsenhet.

”Hur skapar du relation med andra?” Patrik Reman som är chef på Gävle kommuns kompetensförsörjningsenhet får frågan av figuren på skärmen när han visar oss den robot som avdelningen snart ska börja använda. I en pilot kommer kommunen nämligen testa att använda AI (Artificiell Intelligens) för att göra ett första urval i rekryteringsprocessen.

– Vi ser att det ger möjlighet att intervjua många fler. Vi kanske hittar mer potential på sådana som kanske inte jobbat så mycket tidigare, säger Patrik Reman. 

Artificiell intelligens

Mer fördomsfri rekrytering

Gävle kommun kommer prova det här fram till hösten och Patrik Reman hoppas att tekniken kan möjliggöra en mer fördomsfri rekrytering.

– Alla kandidater får exakt samma frågor och samma bedömning.

I klippet berättar Patrik Reman hur en intervju med hjälp av roboten kan gå till och visar hur den kan fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artificiell intelligens

Mer i ämnet