• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Montage, SVT

Falun arrangerar backhoppning om OS-drömmen blir sann

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm blev framröstat som en av tre slutkandidater till att arrangera vinter-OS 2026 häromdagen. I Falun kan det bli aktuellt med tävlingar i backhoppning och nordisk kombination.

– SOK har fått ritningar över anläggningen för att kunna använda i presentationen, säger Kjell Nyström, tf kommundirektör i Falun.

I övrigt är det inget maskineri som dragit igång från kommunens sida enligt honom. Vid två kommunstyrelsesammanträden den närmaste tiden kommer representanter från SOK att berätta hur arbetet fortskrider.

OS i Dalarna

Jobbar inte aktivt

– Vi lägger inte ner någon energi på det här i dagsläget, det är OS-kampanjfolket som jobbar med det här, säger Kjell Nyström.

Kommunen har sedan tidigare välkomnat möjligheten att anordna tävlingar i backhoppning och nordisk kombination. I stort sett ska anläggningarna vara klara att använda enligt Kjell Nyström.

– Det de efterfrågat är förutsättningar för backhoppning och nordisk kombination, och vi har ju både moderna hoppbackar och förutsättningar för bra skidspår, säger han.

– Håller vi i vanliga fall så håller vi för OS, säger Kjell Nyström.

Inga merkostnader

Några merkostnader för kommuninvånarna ser han inte att ett anordnande av OS-tävlingar skulle innebära i dagsläget.

– Nej vi ser ingenting sådant i dagsläget, säger Kjell Nyström.

Det finns en ambition från IOK:s sida att minska nyinvesteringar i anläggningar och öka hållbarheten i själva anordnandet av de olympiska spelen. En del i det är att korta ner själva kampanjandet innan framröstningen av nästa OS-stad sker.

Nya styret säger nej

Kandidaturen har dock redan drabbats av ett bakslag. Det nya politiska styret i Stockholm sa på fredagen nej till ett OS i huvudstaden. Det menar dock  Sveriges olympiska kommitté bygger på ett missförstånd. Turerna där lär fortsätta innan vi helt säkert vet om det blir en kandidatur för Sverige.

12 september 2019 presenteras vilken stad som får arrangera vinter-OS 2026.

Förutom Stockholm så har Calgary, Kanada, och Milano/Cortina, Italien kvalificerat sig som slutkandidater till att anordna vinter-OS 2026.

Vägen mot Vinter-OS 2026

• 9 oktober 2018: IOK:s medlemmar röstar om slutkandidaterna till vinter-OS 2026.

• 11 januari 2019: Sista datum att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig ekonomisk säkerhetsgaranti.

• Februari-april 2019: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

• 12 april 2019: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

• 23 juni 2019: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Dalarna

Mer i ämnet