Moderaternas Anna König Jerlmyr tillsammans med Miljöpartiets Daniel Helldén vid fredagens pressträff i samband med att Miljöpartiet säger ja till att styra Stockholms stad tillsammans med Alliansen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Grönblått styre i Stockholm säger nej till OS

Uppdaterad
Publicerad

Den tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stad är tveksam till ett olympiskt vinterspel i staden 2026. Enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS då.
– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger Anna König Jerlmyr.

– Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel. Spelen måste även arrangeras på ett sätt så att det inte går ut över vårt miljö- och klimatarbete. Bedömningen är även att Stockholm står inför andra stora utmaningar som vi behöver jobba med. Därför kommer Stockholm inte stå som värd för OS 2026, säger Karin Ernlund (C).

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige. Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna.

Beslut i juni

För Sveriges olympiska kommitté (SOK) är det viktigt att få med sig inblandade kommuner.

– Vi jobbar respektfullt med politikerna och vill inte trycka fram det här utan de beslut som behövs, sade Richard Brisius, vd för Stockholmskandidaturen, till TT för en tid sedan.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Det finns tre kandidater, förutom Stockholm är det Calgary och Milano tillsammans med Cortina d'Ampezzo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer