Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör vad några av studenterna vid Högskolan Dalarna tänker kring hur Falun kan bli en bättre studentstad. Foto: Anders Hansson/SVT

Falun lågt rankad som studentstad

Publicerad

Falun är en av Sveriges sämsta studentstäder. Det slås fast av den eftergymnasiala söktjänsten Studentum.se, som för tredje året i rad har utfört en rankning av alla städer i Sverige som har ett universitet eller en högskola.

Rankningen tar bland annat hänsyn till faktorer som karriärmöjligheter, tillgång till studentbostäder, och socialt liv. Falun och Borlänge rankas lågt i de flesta kategorierna.

Andrea Welin och Tove Jonsson, som pluggar till idrottslärare på Högskolan Dalarna, trivs ändå bra med studentlivet i Falun.

– Jag trivs bra. Det är ju kanske inte det klassiska studentlivet som lockar, men Falun har andra saker som fick mig att flytta hit, som idrott och friluftsliv, säger Tove Jonsson.

Inte förvånade

I kategorin ”stadsliv”, där man bland annat mäter utbud av kaféer, restauranger, och pubar, hamnar Falun två placeringar från botten.

Några som inte är förvånade över det är utbytesstudenterna Irati Rodriguez och Nerea Provedo från Spanien, som menar att det största problemet är bristen på socialt utbud.

– Det är svårt att skaffa nya vänner eftersom mycket av utbildningen är på distans och det inte finns så mycket sociala aktiviteter heller, säger Nerea.

I klippet: Hör vad studenterna tycker att man borde göra för att Falun ska bli en bättre studentstad.

1. Stockholm 

2. Malmö 

3. Helsingborg 

4. Linköping 

5. Lund 

6. Östersund 

7. Karlstad  

8. Skövde 

9. Jönköping 

10. Norrköping 

11. Kalmar 

12. Luleå 

13. Kristianstad 

14. Trollhättan 

15. Sundsvall 

16. Piteå 

17. Umeå 

18. Borlänge 

19. Västerås 

20. Örebro  

21. Uppsala 

22. Göteborg 

23. Gävle 

24. Växjö 

25. Borås 

26. Falun 

27. Halmstad 

28. Karlshamn 

29. Skellefteå 

30. Visby 

31. Eskilstuna 

32. Kiruna 

33. Örnsköldsvik 

34. Karlskrona 

Undersökningen har genomförts av företaget Studentum, som är en söktjänst för eftergymnasial utbildning. Studentums användare har fått välja tre alternativ  i vad som är viktigast för dem när de väljer en stad att studera i, så som karriärmöjligheter, studentboende och studentliv.

Källa: Studentum.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.