Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan länets rekryteringar påverkas när Högskolan Dalarna inte längre examinerar förskollärare Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Förskolerektorn i Rättvik: ”Kommer bli svårare att rekrytera behöriga förskollärare”

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets barngrupper är större än Skolverkets rekommendationer och det är brist på behöriga förskollärare. Samtidigt kan det snart bli svårare att rekrytera yrkesgruppen i Dalarna då Högskolan Dalarna inte tagit in studenter på förskollärarprogrammet sedan höstterminen 2020 – efter att de förlorat sin examensrätt.

– Det har varit väldigt positivt att ha en utbildning i länet. På mina förskolor har jag de senaste åren värvat fyra studenter från Högskolan Dalarna, som arbetar hos oss, säger Mia Laggar som är förskolerektor i Rättviks kommun.

Högskolan saknar examensrätt

Just nu läser de sista studenterna på förskollärarprogrammet vid Högskolan Dalarna. Programmet är 3,5 år och de studenterna kommer att vara klara i januari 2024.

Högskolan Dalarna

Förra året förlorade Högskolan Dalarna examensrätten för förskollärarprogrammet efter att Universitetskanslerämbetet bedömt att utbildningen håller för låg kvalitet. Högskolans förhoppning är att få tillbaka den till hösten 2023 eller våren 2024, besked väntas i januari. Om det blir fallet dröjer det ytterligare några år innan studenterna är klara med sin utbilding.

– Vi har duktiga vikarier i vår verksamhet som vi brukar pusha till att utbilda sig till förskollärare. Det har varit lättare när de har kunnat läsa i Falun och bo kvar hemma, det kommer bli svårare nu när de måste välja skolor utanför länet.

Kan inte minska antalet lärare

– Vi försöker på alla sätt vi kan att rekrytera förskollärare. En del av våra medarbetare går i pension och vi har en stor inflyttning i vår kommun med barnfamiljer så jag tror inte vi kan minska på antalet förskollärare, säger Mia Laggar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet