Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hanna och Mikael är två av de sista som studerar till förskollärare på Högskolan Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året förlorade förskollärarutbildningen på Högskolan Dalarna sin examensrätt. Nu är Hanna Bäck och Mikael Forsberg två av studenterna i den sista kullen på utbildningen.

De ser ljust på framtiden och har redan blivit tillfrågade om att börja jobba efter examen.

– I och med att vi utbildar oss och kommer ut i verksamheten så tror jag att vi kan hjälpa till och bygga för att förskolorna ska bli bättre, säger Hanna Bäck.

Utbildningen blev av med examensrätt

Förra året förlorade Högskolan Dalarna examensrätten för förskollärarprogrammet efter att Universitetskanslerämbetet bedömt att utbildningen håller för låg kvalitet. Högskolans förhoppning är att få tillbaka den till hösten 2023 eller våren 2024, besked väntas i januari.

Högskolan Dalarna

– Vi påbörjade arbetet för att få tillbaka examensrätten våren 2021, säger programansvarig, Johanna Katrin.

Tillsammans med Umeå Universitet har en kartläggning och analys genomförts av programmet. Därefter har en ny programsturktur formats.

– Vi behöll de styrkor vi kunnat identifiera och justerade sedan i kurser för att ännu tydligare kunna visa på progressionen mot examensmålen, säger Katrin.

Eftertraktad kompetens

Både Hanna Bäck och Mikael Forsberg är medvetna om att det råder brist på förskollärare och att det rapporteras om stora barngrupper, men det är inget som verkar avskräckande på dom.

– Jag ser det som ett stort ansvar men också ett roligt ansvar att bli förskollärare. För om ingen blir det så har vi ju snart ett ännu större problem än om ingen tar tag i det, säger Mikael Forsberg.

Därför vill de bli förskollärare – se mer i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet