Falupolitikern Roza Güclü Hedin befinner sig i Bodrum i Turkiet som drabbats av ett kraftigt jordskalv. I hamnen i Bodrum kastades båtar upp på land. Foto: Riksdagen/TT-AFP

Falupolitikern: ”Hela huset skakade – rädslan var hemsk”

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,7 inträffade inatt vid 01.30-tiden, lokal tid, och skakade delar av Turkiet och Grekland. Två personer uppges ha omkommit på ön Kos, en av de som omkommit ska vara svensk.

LÄS MER: Två döda i kraftigt skalv i turistområde

Riksdagspolitikern och falubon Roza Güclü Hedin befinner sig i närheten av Bodrum i Turkiet, inte långt från skalvets epicentrum.

Jordskalv vid Egeiska havet

– Jag har precis upplevt mitt livs första jordbävning. Hela huset skakade, rädslan var hemsk. Har fortfarande hjärtklappning, skrev Güclü Hedin på Facebook i natt.

När SVT Dalarna når henne på fredagsmorgonen har hon och famljen tillbringat en del av natten utomhus, liksom de flesta av deras grannar. Själv har hon bara sovit knappt ett par timmar.

– Det var efterskalv hela tiden och varje gång tänkte jag...kan det bli värre?

”Kändes som om taket skulle falla över mig”

– Jag låg vaken och läste när skalvet började strax efter halvtvå. Det började dåna och vibrera i hela rummet, jag fattade först ingenting och tänkte att det kanske var en lastbil som körde förbi. Sen började det skaka och röra på sig ännu mer, hela taket rörde på sig och det kändes som om det skulle falla över mig.

LÄS MER: Gör så här om du är i området

När hon och resten av famljen insåg att de befann sig mitt i ett pågående jordskalv sprang de ut. Grannarna gjorde likadant, de flesta var utomhus, berättar Roza Hedin.

– De som jag pratat med bland de bofasta säger att det här är det värsta skalvet de varit med om.

Gick vågor i poolen vid huset

Huset de bor i verkar ha klarat sig utan skador, det ligger uppe på en liten kulle. Men det har kommit många efterskalv och det har inte blivit många timmars sömn för familjen.

– Det gick vågor i den lilla poolen vid huset varje gång det kom ett efterskalv, det var helt sjukt!

Roza Güdlü Hedin berättar att hon gick tillbaka in för att sova så småningom, liksom barnen som inte ville vara ute på natten. Hon lyckades sova lite men hennes man sov inte alls.  Rädslan ville inte ge med sig.

Väcktes mitt i natten på hotellet på Rhodos

Karin Dahlström från Falun hör också till de turistande svenskar som drabbats av jordskalvet. Hon befinner sig på ön Rhodos med sin familj.

Karin Dahlström från Falun är på semester med sin familj på Rhodos. De väcktes mitt i natten av jordskalvet. Foto: Privat

– Vi bor ganska nära Rhodos stad, på ett hotell. Vi väcktes på natten av att rummet skakade och sängarna vibrerade. Först förstod vi inte vad som hände, men när skakandet hade upphört insåg vi att det var ett jordskalv, berättar hon för SVT Nyheter Dalarna.

Det blev inte någon mer sömn på natten för familjen, för efter det första skalvet följde åtskilliga efterskalv.  Men de stannade kvar på sitt hotellrum eftersom de inte kunde upptäcka några skador på rummet som kunde göra det farligt att vistas i byggnaden.

– Vi fick meddelande i mobilen från reseföretagets personal på plats, så vi visste att det fanns någon vi kunde kontakta om det behövdes. Men vi har inte fått order om att evakuera eller något sådant, säger Karin Dahlström.

När SVT Nyheter når henne säger hon att hon och familjen ännu inte har varit utanför hotellet, så de har inte sett om skalvet orsakat några skador i omgivningarna.

– Allt har blivit lite försenat eftersom vi inte kunnat sova i natt. Men vi tänker fullfölja vår semester på Rhodos, vi har ännu bara varit här ett par nätter, säger hon.

Var i Turkiet under kuppförsöket förra året

Roza Güdlü Hedin säger att hon inte har blivit avskräckt från att semestra i Bodrum, men att det alltid verkar hända något just när de är där.

– Vi pratade just om det. Förra året var det kuppförsök i Turkiet medan vi var här. Men samtidigt ... det finns människor som lever här jämt och man kan ju inte bli rädd på det sättet. Det värsta var nästan min son, hans oro och rädsla. Han frågade om det skulle komma en tsunami och om vi skulle drunkna.

De bor nära Bodrum men de märkte inte av någon tsunami.

– Vi bor inte i själva Bodrum stad, men där hade de haft en våg som sköljde in, säger Roza Hedin.

Familjen tänker dock stanna i Bodrum som planerat, de åker inte hem i förväg.

– Vi ska prata igenom vad som hänt, det kommer nog att ta någon dag innan det lägger sig, säger hon.

Omkring 120 rapporteras skadade i skalvet, som drabbade delar av Turkiet och Grekland, och siffran ser ut att stiga. I området där skalvet inträffade finns tusentals svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet