Gör så här om du är på plats i de drabbade områdena

Uppdaterad
Publicerad

Är du på plats i Grekland eller Turkiet? UD uppmanar nu svenskar i områdena att kontakta sina anhöriga samt att följa de lokala myndigheternas anvisningar.

UD har under morgonen fått in samtal från oroliga svenskar på plats och uppmanar människor att kontakta sina anhöriga hemma.

LÄS MER: Två döda i kraftigt skalv i turistområde

– Vi har förstått att det är svårt att ringa, men skicka då i stället ett sms eller kontakta dina anhöriga via sociala medier, säger Sofia Karlberg presschef på UD.

LÄS MER: Svenska turisten: ”Kändes som hela världen skakade”

Hon säger också att det är viktigt att följa den information som förmedlas av myndigheter eller lokala medier på plats.

– Det finns ofta engelskspråkiga nyheter på plats som man kan uppdatera sig med. Det kan vara bra att känna till om det till exempel finns byggnader eller liknande som man inte ska gå in i. Sen tycker jag att det är viktigt att gå i på ambassadernas hemsidor. Där finns det bra information om hur man ska agera vid ett jordskalv och var man bör befinna sig eller ta skydd.

Mer information om vad du bör tänka på vid ett jordskalv hittar du via dessa länkar:

Grekland

Turkiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet