”Jag har ju massa vänner här” – Hör vad Arman och hans familj säger om den flytt till Kalix som väntar. Foto: Sofie Lind/SVT

Familjen måste flytta 100 mil till Kalix – trots att de vill vara kvar i Nås

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Rahimi kom till Sverige från Afghanistan för några år sen och bott i Nås i snart tre. 

Men med utvisningsbeslut som överklagats och utan jobb måste de flytta när Migrationsverket sagt upp hyresavtal för bostadsplatser – så kallade tillfälliga bostäder – i Vansbro. Drygt 100 mils bussfärd väntar familjen senare i veckan.

Det är beslutat att familjen ska till Kalix, dit de bara får ta med det mest nödvändiga. Max 25 kilo vardera får flyttas med i två väskor per person – möblerna i hemmet i Nås som familjen byggt upp under nära tre års tid, säljs ut. 

– Jag kan inte sova på kvällarna och barnen frågar hela tiden vad som händer, säger Yasaimin Rahimi.

Familjen kom till Sverige till Afgahnistan för några år sedan. Först till Gotland, sen vidare mot Tyskland och sen tillbaka till Sverige och till Nås. Det överklagade utvisningsbeslutet hänger över dem och än en gång rycks familjens tillvaro upp. 

– Jag vill inte flytta, säger sonen Arman.

Migrationsverket: Tar inte hänsyn till hur länge man bott på en plats

Migrationsverket skriver i ett mailsvar till SVT Nyheter Dalarna om att barnperspektivet är viktigt men att det inte går att ta hänsyn till hur länge familjer bott på en plats när det rör bostadsplatser, alltså tillfälligt boenden som Migrationsverket hyr ut till asylsökande. Däremot har man i stor utsträckning det går att möta familjer flytta efter skolavslutningar.

”Vi har stor förståelse för den oro som en flytt skapar hos de sökande. Även om de vet att boendet under asyltiden är tillfälligt så är det påfrestande att behöva flytta. Det gäller inte minst för de barn som inte kan bo kvar på den ort där de går i skolan och har fått vänner”, skriver Migrationsverkets tillförordnade presschef Fredrik Söderberg Bruce i ett mail.

Anledningen till flytten – som omfattar drygt 470 asylsökande i länet – är för att Migrationsverket stänger sina lokala kontor i Dalarna då trenden pekar på att allt färre asylsökande kommer söka sig till Sverige den närmsta tiden, jämfört med flyktingvågen 2015.

Därför lokaliseras de sökande till de områden där kontor finns. 

”Med ett minskat uppdrag blir det naturligt att vår lokala närvaro också krymper. Vi måste anpassa oss efter de förutsättningar som råder”, skriver Fredrik Söderberg Bruce.

De flesta asylsökande som bott på boendeplatser i Migrationsverkets regi flyttar nu i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.