Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Erik Bjurholt, sektionschef vid Migrationsverkets region Nord. Foto: Tomislav Stjepić/Migrationsverket

Migrationsverkets svar på kritiken: ”Gör vad vi kan för att det ska bli bra”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av juni måste hundratals asylsökanden lämna sina boenden i Dalarna då Migrationsverket beslutat att de istället ska flytta till andra kommuner. Ett beslut som väcker många känslor hos de som berörs.

Nedstängningen av Migrationsverkets asylboenden i Dalarna beror på att allt färre människor kommer till Sverige och söker asyl.

– Vi anpassar nu vår boendekostym efter de behov som vi faktiskt har, vi måste krympa och anpassa, förklarar Per-Erik Bjurholt som är sektionschef vid Migrationsverkets region Nord.

Hundratals måste flytta

Migrationsverkets avveckling av bostäder sker över hela landet. Idag finns cirka 15 000 boendeplatser i olika typer av boenden, men till årsskiftet räknar de med att ha drygt 10 000 platser.

I Dalarna finns cirka 700 asylsökande inskrivna i mottagningssystemet. 470 av dem, varav 270 är barn, ska nu flytta till andra boenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer