Grådarondellen i Borlänge är en av de platser där det krockas mest i hela landet. Foto: Torbjörn Påhlman, SVT

Farliga Grådarondellen krymps för att bli säkrare

Publicerad

I många år har Grådarondellen i Borlänge varit Dalarnas mest olycksdrabbade trafikplats med flera krockar varje månad varav fyra till fem med personskador varje år. Inte minst försäkringsbolagen har önskat en säkrare trafikplats och på torsdagen inleddes ombyggnationen som ska pågå till i oktober.

– Vi ska minska radien. Idag är det lätt att köra fort och det blir upphinningsolyckor vid plötsliga inbromsningar, säger Trafikverkets projektledare Matti Siirtola som berättar att cirkulationsplatsens radie ska bli femtio meter istället för de sjuttio som gäller idag.

Två särskilda filer byggs

För att få flyt på trafiken kommer också två särskilda filer för högersvängande trafik att byggas. En för de som kommer från Kupolenhållet och som ska mot Säter och en för de som kommer från Säterhållet och ska mot Falun.

Mikael Johansson är platschef på NCC som är entreprenör för bygget.
– Det kommer att bli barriärer och avstängningar som kommer att påverka trafiken ganska mycket, säger han och hoppas att en del trafikanter kan välja andra vägar från den andra maj då man räknar med att bara den ena av de två filerna i rondellen kan vara öppen för trafik.

– Det kommer att bli många och långa köer, säger Mikael Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer