Färre döda i vägtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna fick nio personer sätta livet till förra året. Det kan jämföras med bottenåret 2012, då 24 personer trafikdödades.

Även i Gävleborg har antalet dödsolyckor i trafiken minskat. Nio döda 2013, mot 16 personer året innan. Det visar preliminära siffror från Transportstyrelsen.

Det är statistiskt sett ett bra besked efter det mycket svarta trafikåret 2012.

-Naturligtvis är det en glädjande siffra att dödsolyckorna minskar i trafiken, Inte minst efter 2012 som hade ett katastrofalt resultat, säger trafikpolisens chef i Dalarna, P-O Nordqvist.

Efter att dödsolyckorna minskat under flera år steg siffrorna plötsligt kraftigt 2012, då 24 personer omkom i trafiken. Förra årets nio omkomna är mer än en halvering av det.

Lägger man till dödstalen för sjukdomsfall och självmord i samband med trafikolyckor blir siffrorna än mer markanta. 32 personer omkom då i trafiken 2012 jämfört med 13 det gångna året.

Någon förklaring till siffrorna, som till exempel extrema väglag, eller något annat, har polisen inte kunnat finna.

-Vi kan inte se några samband och speciella orsaker, det handlar kanske mest om tillfälligheter, säger P-O Nordqvist.

Efter det svarta året 2012 började polisen i  Dalarna samarbeta med andra myndigheter för att förebygga olyckor. Bland annat vill man ändra attityderna till trafiksäkerhet. Det är ett långsiktigt arbete, men kanske att det har bidragit något till de senaste siffrorna. Man jobbar nu aktivt med polisens eget förhållningssätt till trafiksäkerhetsarbete men även till exempel läkares och bilförares inställning, och då framförallt unga förarnas syn på säkerhet.

-Det är här föräldrarna kommer in i bilden, menar P-O Nordqvist.

-De måste föregå med gott exempel. Både när det gäller alkoholvanor, attityd till trafiksäkerhet, och se till att ungdomarna kör på ett korrekt sätt.

Och kanske är det arbetet en liten del i förra årets låga antal dödsolyckor.

Hittills det här året har inte en enda dödats trafiken i Dalarna och trafikpolischefen sätter ett högt mål.

– Tänk vad roligt det skulle vara om vi hade ett nollresultat vid utgången av det här året. Ingen skulle vara gladare än jag, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer