Dalarnas ornitologiska förening svarar på varför antalet lyckade häckningar av kungsörn minskade under 2023. Foto: SVT

Färre lyckade häckningar bland kungsörnar i Dalarna

Publicerad

Under 2023 minskade antalet lyckade häckningar av kungsörn i Sverige. I Dalarna syns den lägsta nivån sedan registreringen påbörjades 2006. I de revir som finns i Dalarnas län registrerades endast tre lyckade häckningar förra året och de senaste åren har nivån legat stabilt kring 20 stycken.

Dalarnas ornitologiska förening utför varje år en inventering av kungsörnar i länet på uppdrag av länsstyrelsen. Kungsörnen finns med på SLU Artdatabankens lista över hotade arter. Det är vanligt med naturliga variationer i antalet revir och vädret är en viktig orsak till de förändringarna som syns över tid.

Det finns även naturliga förklaringar till minskningen under förra året, enligt Börje Dahlén, kontaktperson för kungsörnsinventeringen på Dalarnas ornitologiska förening.

– Under 2023 fick vi ett kraftigt snöfall under slutet av april, något som var ogynnsamt för kungsörnarna. Sådana extrema vädersituationer kan göra det problematiskt för örnarna, säger han.

Flera faktorer som påverkar

Enligt Börje Dahlén finns det även andra faktorer som påverkar möjligheterna för kungsörnen att överleva och genomföra lyckade häckningar.

– Kungsörnen hotas bland annat av trafiken och då särskilt tågtrafiken men även blyförgiftning från ammunition och ökad skotertrafik i fjällen.

Sett till hela landet skedde 166 lyckade häckningar och totalt 191 ungar observerades under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.