Foto: Janerik Henriksson/TT

Fler båtmotorer stjäls i Dalarna

Publicerad

I samband med att båtsäsongen nu kommer igång så blir stölder av båtmotorer allt vanligare.

Tidigare har kustområdena varit mest drabbade, men nu rapporteras allt fler stöder även från mindre insjöar.

– Vi har fått en ökning av de här stölderna sedan i höstas, bland annat i Dalarna, Värmland och Kronoberg. Ofta sker stölderna i mindre insjöar där folk har sin egen brygga, och det är givetvis svårt att bevaka, säger Carina Birking på Försäkringsbranschens organisation Larmtjänst till SVT Nyheter.

Ofta begås alltså de här brotten av internationella nätverk, och de flesta motorerna försvinner spårlöst.

– Ligorna har en otroligt välorganiserad logistik. Först rekognoserar några personer, sedan kommer nästa gäng med specialverktyg, tar bort motorerna och kör ut dom ur landet, säger Carina Birking på Försäkringsbranschens organisation Larmtjänst till SVT Nyheter.

Även om stölderna planat ut på senare tid, har det ändå varit en rejäl ökning de senaste åren. 2010 stals 2.200 båtmotorer – i fjol närmare 2.700.

Polisen har utökat sitt arbete mot stölderna, bland annat genom ett bättre internationellt samarbete. Dessutom blir det vanligare med Båtsamverkan, en motsvarighet till bostadsområdenas Grannsamverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer