Flera kilometer tyg ska hjälpa till i jakten på Borlängevargen

Uppdaterad
Publicerad

Skyddjakten på den närgångna vargen i bostadsområdet Skäddarbacken i Borlänge har nu återupptagits. Och nu har man tagit till nya metoder i jakten, bland annat flera kilometer med tyglappar.

Jaktledaren Leif Kolseth berättar att man vet att vargen fortfarande befinner sig i området och att man fortfarande får in observationer.

– Det handlar om två observationer om dagen ungefär nu. Tyvärr får vi veta för sent för folk lägger ut det på Facebook istället för att höra av sig. Om vi ska gå på med en hund så bör spåren inte vara äldre än max två till tre timmar. Det räcker med att en bil åker på vägen där vargen har gått så är spåret förstört.

Vargar i Dalarna

Man hoppas nu på att man ska få tillstånd att jaga vargen med hagelvapen, då man menar att det är för riskfyllt att jaga med kulvapen i det tätbebyggda området. Och för att leda vargen ut från bebyggelsen har man tagit till en ny metod i jakten, lapptyget, små parfymerade tyglapapr som vargen inte gillar.

I klippet visar och berättar jaktledaren hur lapptyget fungerar och hur han tänker kring jakten på vargen framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet