Skyddsjakt på Borlängevarg fram till på söndag – jägare vill använda hagelvapen

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som uppehållit sig i tätbebyggt område i Borlänge får jagas. Fram till den 29 november. Det står klart efter att Luleå förvaltningsrätt avslagit ett överklagande från Svenska Rovdjursföreningen.

Länsstyrelsen beslutade den 13 november om skyddsjakt på en varg som uppehållit sig i tätbebyggt område i Borlänge. Svenska Rovdjursföreningen yrkade i ett överklagande på att beslutet skulle upphävas då de menade att vargen inte orsakat allvarlig skada utan bara iakttagits av människor.

Jakten stoppades men får nu alltså återupptas, och vargen jagas fram till den 29 november, efter att förvaltningsrätten i Luleå beslutat om att avslå överklagan.

Vargar i Dalarna

– Det var det enda rätta, förnuftet har segrat, säger jaktledare Leif Kolseth.

”Varit några sömnlösa nätter”

Han uppskattar han fått tips om vargobservationer 30 gånger när jakten varit pausad.

– Det har varit några sömnlösa nätter när det ringt lite sent, säger han.

Nu väntar han på tips om ytterligare observationer så att jakten kan börja igen. Då kan det bli med andra vapen än tidigare.

– Vi väntar på besked från Länsstyrelsen på att få skjuta med hagelvapen, säger Leif Kolseth, som tidigare lyft risken med att använda kulvapen i tätbebyggt område.

Blir det inte mer lidande för vargen?

– Nej inte alls, på de avstånd vi skjuter så är det direkt dödande, säger Leif Kolseth.

Men Naturvårdsverket, den myndighet som beviljar den här typen av frågor, har inte fått in någon ansökan om hagelammunition.

– Grundregeln är att man jagar varg med klass-1 ammunition, undantag har gjorts för jakt från helikopter men inte i andra fall vad jag vet. Men vi har inte fått in någon ansökan så vitt jag kan se, säger Nils Mårtensson handläggare på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet