Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat om skyddsjakt på en varg som befunnit sig i tättbebyggt område utanför Borlänge. Skyddsjakten gäller från den 13 till den 29 november. Foto: Caroline Dickson / TT

Länsstyrelsen inför skyddsjakt på varg i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat om skyddsjakt på en varg som befunnit sig i tättbebyggt område utanför Borlänge. Skyddsjakten gäller från den 13 till den 29 november.

Länsstyrelsen meddelar att vargen uppehållit sig i närheten av Skräddarbacken, sydväst om Borlänge. Den har visat sig för människor och uppvisat ett oskyggt beteende. Därav föll under fredagen Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på vargen.

– Det är viktigt att tänka på att det är en varg som inte varit aggressiv, men har ett oönskat beteende, säger Caroline Dickson, enhetschef för enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Vargen har varit närgången och blivit sedd av flera personer i området.

– Men den är inte intresserad av människor, däremot verkar den vara intresserad av katter, flera har hört av sig och sagt att katter försvunnit, säger Dickson.

Skyddsjakt har beslutats eftersom det oskygga beteendet kan förändras, och vargen blir då farlig för människor.

Beslutet om skyddsjakt gäller från den 13 november till den 29 november i ett avgränsat område runt Skräddarbacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer