Reporter Anders Hansson på plats vid ett trädras tidigt imorse/en tittarbild från Skogsbo, Avesta. Foto: SVT/Torbjörn Wåhlin

Flera nedblåsta träd och strömavbrott i Dalarna efter stormig natt

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst kraftigt i länet under natten och på torsdagsmorgonen. Flera träd har fallit omkull och blockerat vägar på många håll i Dalarna.

SOS Alarm fick in första samtalet vid 22-tiden om ett träd som fallit över vägen mellan Ludvika och Gonäs. Det fortsatte sedan att komma in samtal under natten och morgonen. Bland annat från Ludvika kommun, Säter och väg 871 i Falu kommun, mellan Bergsgården och Österå där en stor tall hamnat över vägen.

– Vi har märkt av att det blåst hela natten. Trafikverket och vi har haft mycket att göra, men just nu är alla styrkor på väg hem, säger Johan Nordin, inre befäl på Räddningtjänsten Dala-Mitt till SVT vid 7-tiden på torsdagsmorgonen.

Träd över hus

Men vid klockan 07.18 kom larm om ännu ett fallet träd, den här gången i Leksands kommun, i Hisvåla på väg 929. Räddningstjänsten är på plats och röjer bort trädet som hamnat över ena körfältet. Vägen är framkomlig för trafik i andra körfältet, enligt Räddningsregion Bergslagen.

Från Medväga i Borlänge kom larm in om ett träd som fallit över ett hus. Enligt SOS Alarm så tog Riksbyggen och bostadsrättsföreningen hand om trädet som fallit över ett huset. Räddningstjänsten behövde inte ta sig dit och trädet utgjorde ingen fara för allmänheten.

Klass 1-varning utfärdad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar i hela Dalarna, utom i fjällen. Varningen gällde under torsdagsmorogonen men togs sedan bort under förmiddagen.

Strömavbrott på flera håll

Nattens stormiga väder ledde också till strömavbrott på 443 ställen i länet. Vid 06-tiden på torsdagsmorgonen var 173 avbrott i Mora, 82 i Ludvika och 47 i Gagnef. Enligt Ellevio beräknas det vara åtgärdat under morgonen.

Strömavbrott och nedfallna träd – kraftig vind i Dalarna

Pinnat inlägg

Har du drabbats av de hårda vindarna? Skicka gärna in en bild till oss från ovädret! Du kan mejla dalarna@svt.se.

Helikopterinspektion och sprängningar i Dalarna efter gårdagens storm

”Vi gör detta för att upptäcka eventuella skador och potentiella problem där ledningarna går fram, samt om det finns träd som riskerar att blåsa omkull och orsaka strömavbrott”, skriver Veronica Bergström, kommunikationsansvarig på Dala energi i ett pressutskick.

Under fredagen kommer Dala energi också spränga bort nedfallna träd i Säter, detta sker vid 11-tiden på förmiddagen. Om helikopterflygningen visar att det behövs på fler ställen kommer det också genomföras under dagen.

Allmänheten kan höra kraftiga smällar kring området Bondhyttan i Säter under dagen.

Enligt Dalarnas diverse energibolag ska inga hushåll i länet, i skrivande stund, vara utan ström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Henrik Lindén har under dagen jobbar med att ta bort nedfallna träd. Här ser du hur det såg ut där stormen drog fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ingegerd utanför Borlänge fick sin bilruta krossad av ett träd, efter torsdagens blåsväder. Hör henne berätta om kaoset i videon!

Strömavbrottet i Älvdalen avslutat

De 553 hushållen som var utan ström sedan åtta-tiden på torsdagsmorgonen kan nu pusta ut då elavbrottet är avslutat, enligt Ellevios senaste uppgifter.

Strömavbrottet orsakades av den rejäla blåsten under natten och träd som föll över elledningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så här såg det ut i Ludvika under förmiddagen, längs väg 66.

Krister Hysing • Två träd i Tallbacken utanför Borlänge har blåst omkull på en villatomt.

Dala Energi varnar för strömförande träd och kraftiga smällar i Säters kommun

Dala Energi kommer under dagen att skjuta bort träd som har fallit över elledningar i Säters kommun, då cirka 800 hushåll fortfarande är strömlösa (vid tolvtiden). Sprängningstekniken görs för att avlägsna träden som kan vara strömförande, på ett säkert sätt så att inte elanläggningen förstörs.

– Allt som ligger på backen är strömförande, man måste beakta det så vi uppmanar allmänheten att inte röra någonting i skogen. Det kan vara strömförande, säger Lars-Erik Löf, teknikchef på Dala Energi.

I och med sprängningarna kan det höras kraftiga smällar under torsdagen.

Det har blåst så kraftigt så vi måste avlägsna de träd som ligger över ledningarna. Nu kan strömmen komma och gå för de berörda, säger Veronica Bergström, kommunikatör på Dala Energi.

SMHI tar bort varningar i Dalarna

Efter nattens Klass-1 varning har det nu lugnat ner sig med blås i länet, enligt SMHI.

Bild från Ornäs-trakten.

Foto: Krister Hysing

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.