Foto: SVT/Arkiv

Efter björnattacken – granskning visar brister i arbetsmiljön

Publicerad

I augusti attackeras en djurskötare i Orsa rovdjurspark. Den 18-årige djurskötaren avlider. Nu har Arbetsmiljöverket undersökt arbetsförhållanden i parken, och konstaterat flera brister.

Det var i början av augusti som en djurskötare i Orsa rovdjurspark attackerades av en björn. Skötaren var inne i ett björnhägn med en turistande familj när björnen gick till attack. Den 18-årige djurskötaren avled. Familjen räddade sig genom att klättra över ett stängsel. Efter händelsen konstaterades att björnen grävt sig under stängslet från ett angränsande hägn.

Flertal brister

Arbetsmiljöverket har nu besökt parken och konstaterat ett flertal brister som kräver åtgärder. Bland annat saknas tydliga rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det finns till exempel inga protokoll över skyddsronder eller andra dokumenterade undersökningar och riskbedömningar.

Ska uppfylla krav

Nu åläggs parken att uppfylla en mängd krav. Varje björnhägn ska undersökas och efter undersökningen ska det göras en bedömning för hur stor risk det är att björn kan gräva sig ut under staketen. Efter det ska lämpliga säkerhetsåtgärder vidtas så att arbetsmiljön är säker att jobba i.

En handlingsplan ska också skapas med åtgärder som bedöms behövas för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Om inte rovdjursparken åtgärdar bristerna så kan vite och verksamhetsförbud dömas ut.

LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack

LÄS MER: Här hittar du samtliga artiklar om björnattacken i Orsa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet