Ulrika Matsgård, kommersiell chef på flygbolaget BRA och Anneli Kamb, forskningsassistent inom hållbar konsumtion på Göteborgs Universitet. Foto: BRA, privat

Flygbolagschefen: ”Att flyga kan ge mindre miljöpåverkan än att köra bil”

Uppdaterad
Publicerad

Att det öppnas fem nya inrikeslinjer för flyg till och från Sälen har fått kritik från Naturskyddsföreningen i Dalarna. Men den kommersiella chefen på flygbolaget BRA menar att det faktiskt kan vara mer klimatsmart att flyga än att ta bilen i vissa fall.

– Det beror på hur många som sitter i bilen och hur många passagerare flygplanet har. Men åker du i ett välfyllt propellerflyg, kört på biobränsle så ger det mindre miljöpåverkan än om du kör ensam en lång sträcka i bil, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på flygbolaget BRA.

Flyget inte klimatsmart i den större jämförelsen

Anneli Kamb är forskningsassistent inom hållbar konsumtion på Göteborgs Universitet och hon håller med om att flyget i vissa fall kan påverka miljön mindre än samma resesträcka i bil, men menar att det hela är komplext.

– Visst kan det vara så, men det beror jättemycket på omständigheterna, säger hon och fortsätter:

– Även om det kan vara mer klimatsmart att flyga än att åka bil, så ska vi komma ihåg att flyg inte är det klimatsmartare alternativet i den större jämförelsen. Det finns andra, mycket mer klimatvänliga sätt att resa till Sälen på. Buss till exempel, och det går ju tåg till Mora, säger hon.

Ulrika Matsgård på flygbolaget BRA, säger att de ser allvarligt på klimatutmaningen men att de tankar med biobränsle, flyger med propellerflygplan och klimatkompenserar.

– Men man kan aldrig komma lika lågt som att inte flyga alls, säger hon.

Börjar med att flyga under skidsäsongen

Flygbolaget är det första att avisera resor till den nya flygplatsen i Sälen. De öppnar för fem inrikeslinjer som flyger från Stockholm/Bromma, Malmö, Ängelholm, Växjö och Göteborg.

Men varför tror du att folk skulle välja att flyga till Sälen istället för att kunna packa skidor och skidställ i bilen och köra?

– För vissa människor kommer det fortsatt vara självklart att välja bilen, men jag tror det finns ett behov att ta sig dit mer tidseffektivt, vi bor ju i ett avlångt land. Men det är inte för alla, säger Ulrika Matsgård.

Hon berättar att de kommer börja att köra enbart under skidsäsongen, men det kan ändras beroende på hur efterfrågan ser ut.

Om du är nyfiken på hur ditt val av transportmedel påverkar klimatet, så kan läsa om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet