Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad som kan ha orsakat olyckan kan Jonas Bäckstrand vid haverikommissionen inte svara på i nuläget då slutrapporten beräknas vara klar i sommar. I klippet kan du höra mer om detta. Foto: Pontus Lundahl/TT och SVT

Flygkraschen i Siljan: Flygplanet slog runt framlänges i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Sjöflygplanet slog runt framlänges efter vad som såg ut som en kontrollerad inflygning för landning på vattnet. Utredningen efter flygolyckan i Siljan i somras där två personer omkom pågår fortfarande men Haverikommissionen har redan gjort intressanta iakttagelser.

De kraftiga plåt- och strukturskador som syntes på framdelen av flygplanet vid bärgningen måste ha uppkommit genom att flygplanet slog runt i vattnet. Det är haverikommissionens bedömning. 

Flygningens syfte var att utbilda en ung pilot i att landa och starta på vatten. Den unge mannen hade redan flygcertifikat men ville bygga på den utbildningen med behörighet för sjöflyg. 

Ingen svart låda – men intressanta data finns 

Någon svart låda finns inte på den här typen av mindre flygplan men från andra instrument ombord har haverikommissionen kunnat få fram data som tyder på att flygplanet sjönk ner mot vattnet väldigt långsamt, precis som man ska vid landning på vatten. 

Vad som sedan gått galet har haverikommissionen inte analyserat klart ännu. Slutrapporten från utredningen väntas bli klar i sommar.

Hör haverikommissionen berätta om sina slutsatser av skadorna på flygplanet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet