Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan haverikommissionen komma med ett utlåtande vad kraschen berodde på? Hör vad Peter Swaffer på Statens haverikommission säger i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Efter dödsolyckan – här lyfts olycksplanet från Siljan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen lyftes det sjöflygplan som kraschade i Siljan tidigare i sommar.

– Vi sätter tänderna i det här direkt. Om några veckor så har vi förhoppningsvis en bild av det hela, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission.

Det var i mitten av juli som planet kraschade efter att tidigare lyft från Siljansnäs. Det övades på start och landning när boende vid Siljans nordöstra strand plötsligt såg när planet kraschade ner i Siljan.  

De två män som satt i planet var piloter och tyska medborgare. En man i 60-årsåldern påträffades tidigt efter kraschen men gick inte att rädda. Den andre piloten, en man i 20-årsåldern, hittades död nära flygplansvraket av sjöpolisens dykare två dagar senare.

Ska analyseras av Haverikommissionen

Planet ska nu analyseras och Haverikommissionen hoppas att bärgningen av vraket ska ge svar på de frågor som finns kring olycksorsaken.

– Vi hoppas kunna göra en bedömning av de skador som finns för att kunna förstå hur de uppkommit och vilka lägen olika reglage står i, säger Jonas Bäckstrand ordf Statens Haverikommission.

Det finns också förhoppningar om att hitta minneskort som kan innehålla relevant information.

Hur ser du på möjligheterna att hitta olycksorsaken?

– Jag har gott hopp om att vi ska komma dit men det är för tidigt att säga en så länge, säger Jonas Bäckstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet