Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vår reporter Sofie Lind berätta mer om olyckan som inträffade på måndagen. Efter att videon spelades in har polisen lokaliserat vraket till 26 meters djup. Foto: Sofie Lind/SVT

Polisens nya besked efter kraschen i Siljan: Flygplanet ligger på 26 meters djup

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern saknas fortfarande efter flygolyckan då ett mindre amfibieflygplan kraschade i Siljan på måndagen.

Nu har flygplanet, som befarades ligga på över 80 meters djup, lokaliserats på 26 meters djup av sjöpolisen.

Det är med hjälp av sonarutrustning som sjöpolisen har lokaliserat flygplanet.

Det första larmet kom från en kvinna på den nordöstra sidan om sjön som tyckte sig se och höra hur flygplanet kraschade i vattnet.

– Det ska ha varit en rejäl smäll. Ett par män kastade sig i egen båt och åkte ut och letade. De hittade flygbränsle på ytan men i övrigt ingenting, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen och fortsätter:

– Flygplanet måste ha sjunkit väldigt fort.

Ska ha övat start och landning

Flygplanet var av modellen Twin Bee, ett amfibieflygplan som kan starta från– och landa på vatten. De båda männen som befann sig i planet var från Tyskland och ska enligt uppgifter till Sjö- och flygräddningscentralen ha övat just start och landning på vatten när olyckan inträffade.

– Vi fick snabbt upp den lokala ambulanshelikoptern i luften och det var de som hittade den avlidne personen samt en del vrakdelar från planet, säger Anders Lännholm.

Återupplivningsförsök gjordes men mannen, som var i 60-årsåldern, gick inte att rädda.

Saknad man befaras död

Under måndagskvällen avbröts sökinsatsen efter den man i 20-årsåldern som också fanns ombord på planet. Då gjordes bedömningen att det inte längre fanns någon förhoppning om att hitta mannen vid liv.

– Då hade man sökt av öar och landområden utan att påträffa mannen, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen.

”Farligt att dyka på det djupet”

Under undersökte sjöpolisen platsen för att reda ut hur det fortsatta arbetet skulle utföras.

– Det svåra nu är att vraket ligger på åtminstone 80 meters djup och det är farligt att dyka på det djupet. Jag tror att man får använda sig av en ROV [fjärrstyrd undervattensfarkost, reds. anm], sade Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen under dagen.

Strax efter klockan 20 på tisdagen meddelar polisen att sjöpolisen, med hjälp av sonarutrustning, har man lokaliserat flygplanskroppen på 26 meters djup. Den försvunne mannen är då fortfarande saknad.

Dykning börjar under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Siljan

Mer i ämnet