Foto: Patrik Qvicker/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oroliga asylsökande kvar på bussen

Publicerad

Flyktingar anlände under söndagskvällen till Limedsforsen mellan Malung och Sälen, men ville inte gå av bussen då de var missnöjda med placeringen.

Under söndagskvällen anlände två bussar med 60 asylsökande till Lima stugby i Limedsforsen där de skulle bo. Flyktingarna är från Syrien och Irak och kommer närmast från boenden i Orsa och Uppsala.

– De säger att vi ska bo här, men det passar inte alla oss. Vi har barn och en gravid kvinna, det är för kallt, det finns inga affärer och ingen doktor så det är inte passande för oss att bo här, säger en av de asylsökande som kommer från Syrien.

”Många kommer från miljonstäder”

Per Sundberg, kyrkoherde i Orsa, där flera av de asylsökande tidigare bodde, menar att det inte är konstigt att man reagerar när man kommer till en ny och okänd plats.

– Tänk dig själv, du är trött och förvirrad och hamnar någonstans som du uppfattar som ”the middle of nowhere”. Då är det mänskligt att man blir frustrerad, säger han och fortsätter.

– Dessutom är det många som kommer från miljonstäder, och hamnar man då ute i skogen så kan det upplevas som en liten chock.

Vid 22-tiden på söndagskvällen ska en del av de asylsökande ha klivit av bussen och flyttat in, enligt Migrationsverkets pressjour.

När SVT Dalarna kom till stugbyn på måndagsmorgonen satt ett 30-tal asylsökande fortfarande kvar på bussen.

För avlägset

Husen i stugbyn är gjorda för vinterturister. Det är självhushåll men ägarna har köpt in mat så att det ska räcka första dygnet.

Migrationsverket och de som äger stugbyn har förklarat att Limedsforsen är en by där det bor människor och att det finns både affär och skola längre bort i området.

– De säger att det är 20 minuter att gå dit. Och om man ska till busstationen är det 25 minuters promenad, säger en av de asylsökande som på måndagsmorgonen satt kvar på bussen.

– Vi har varit där och förklarat att det här är det som vi har att erbjuda, och att de är fria att ordna eget boende om de vill, säger Matilda Niang vid Migrationsverkets pressjour.

Stugbyn har kapacitet för att ta emot ungefär 50 asylsökande.

Stannar en natt till

Vid 17-tiden på måndagen satt flera av de asylsökande kvar i bussen och enligt SVT Nyheter Dalarnas reporter på plats kommer de troligtvis att stanna kvar i bussen ytterligare en natt.

Under måndagskvällen ska de flesta asylsökande ha gått med på att flytta in i stugbyn i Limedsforsen. Vid 01-tiden natten mot tisdag satt dock cirka tio personer fortfarande kvar på en av bussarna, enligt polisen.

Hänt tidigare

För en månad sedan vägrade asylsökande att kliva av en buss i Fredriksberg dit de blivit hänvisade av Migrationsverket. En av de som var missnöjda med placeringen då var Mohammed Khalaf. Han valde till slut att flytta in på boendet där och nu stortrivs han i Fredriksberg.

Protesten i Lima avslutades några dagar senare när samtliga asylsökande accepterade boendet i Limedsforsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet