Peter Möller, samhällsanalytiker på Region Dalarna, har svaret på vart människor väljer att flytta

Flyttrender i Dalarna – hit flyttar folk och här är platserna de lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Många unga som precis gått ur gymnasiet lämnar Dalarna samtidigt som familjer och äldre människor flyttar hit.

– De som flyttar till länet är lite äldre människor, runt 60 år och uppåt, och de som är runt 30-40, gissningsvis familjer, säger Peter Möller som är samhällsanalytiker på Region Dalarna.

Enligt Peter Möller kan man också se att många av dem som lämnar länet är unga som nyligen gått ut gymnasiet.

Dalarna poppis bland stockholmare

– Under 2020 är det fler som flyttar från Stockholm till Dalarna än omvänt och tittar vi på hela 00-talet har vi ett positivt så kallat flyttnetto från Stockholm. I alla andra län, förutom Norrbotten, så är det fler som flyttar till Stockholm än omvänt.

Invandringen påverkar befolkningsantalet

Att invandringen till Sverige förändrats och gått ner syns nu också i de prognoser som görs över befolkningsutvecklingen.

– För bara två år sedan sa prognosen att befolkningen i Dalarna skulle öka med över 10 000 personer under en tioårsperiod, förra året halverades den prognosen och nu är det nere på 29 personer, säger Peter Möller.

– Folk från andra länder har betytt jättemycket för befolkningsutvecklingen i Dalarna. Det är de som har gjort att vi har ökat befolkningen under senare år.

När människor flyttar till Dalarna så är det tre kommuner som är mest populära – se vilka i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.