Foderbristen slår hårt mot ridklubbarna i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ridklubbarna i Dalarna drabbas ekonomiskt eftersom höet är dyrare än vanligt till följd av sommarens torka.

Värmeböljan har gjort skördarna dåliga och många djurägare har oroat sig över att inte få tag på mat till sina djur. SVT Nyheter har gjort en rundringning som visar att de största ridklubbarna i länet, trots foderbristen, ändå lyckats få tag på foder så att det ska räcka över vintern. 

Men för flera av klubbarna har det inneburit en högre kostnad än vanligt. Falu ridklubb räknar med att höet kostar klubben mellan 55.000 och 70.000 mer än vanligt, på ett halvår.

”Vi ska hushålla lite”

Även om Marika Schön känner sig trygg med att Falu ridklubbs hö ska räcka över vintern har hon ändå vidtagit vissa åtgärder för att vara på den säkra sidan. 

– Vi ska nog hushålla lite. Normalt brukar vi vara lite frikostiga mot våra hästar och ställa ut balar i hagen vintertid så får de käka lite som de vill. Det får vi nog hålla igen på lite. Det finns ju risk att höet inte räcker till hela våren.  

Om höet tar slut i vår, blir det mycket svårt att få tag på nytt foder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.