Foto: TT

Torka och foderbrist – nu erbjuds bönder samtalsstöd

Publicerad

Värmen och torkan skapar stora problem för länets lantbrukare och på grund av krisen vidtas olika åtgärder för att underlätta situationen – bland annat erbjuds nu samtalsstöd dygnet runt.

Det är bland annat Länsförsäkringar som erbjuder samtalsstödet och det är psykologer, beteendevetare, jurister och ekonomer som svarar de lantbrukare som behöver råd och stöd.

– Det blir extra känsligt för lantbrukare eftersom företaget och privatpersonen ofta är samma sak – om det då är problem med bränder eller torka så blir det väldigt tungt psykiskt, säger Anders Wiklund, Länsförsäkringar.

Viktigt att få hjälp i tid

Anders Wiklund säger att de känt till att behovet av en stödlinje finns, och att behovet nog kommer finnas en lång tid framöver, eftersom sommarens värmebölja inte bara påverkar lantbrukarnas situation nu utan även i framtiden.

– Om man känner sig tung psykiskt eller har ekonomiska eller juridiska problem – eller bara är orolig inför eventuella framtida problem så är det viktigt att få hjälp i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.