Följ med på varginventering i Snösjöreviret: ”Här ligger det en vargskit”

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på varg närmar sig. Länsstyrelsen har bråda dagar för att ta reda på vilka vargar som rör sig i de områden där det ska jagas. SVT följde med till skogarna utanför Smedjebacken på varginventering i Snösjöreviret, som delas med Västmanland och Örebro.

Fredrik Perols har jobbat som naturbevakare med ansvar för varginventering i sex år. Det område han har hand om beskrivs av länsstyrelsen som vargtätast i länet. Men trots att han jobbar heltid året runt med att inventera varg har han bara sett varg en gång.

– Ändå är jag dom hack i häl oftast, jag rör mig ju där de är, säger Fredrik Perols.

Vargar i Dalarna

Totalt 18 vargar i tre olika revir ska fällas vid licensjakten, baserat på den inventering som gjordes förra året. Den inventering som nu görs ska säkerställa att antalet vargar som tros finnas i reviren stämmer och att det inte finns några genetiskt viktiga individer i området.

Jakten kan utökas

Vid jakten skjuts samtliga vargar i reviren. De fynd som gjorts hittills kan leda till att det blir fler vargar än planerat som skjuts.

– Vi har hittat spår efter sex fjolårsvargar i det här reviret efter att ha analyserat den spillning som lämnats in, så förmodligen ska det finnas ett föräldrapar också, säger Fredrik Perols.

Licensjakten på varg planeras starta 2 januari.

Revir där det ska jagas vid licensjakten 2022

Länsstyrelserna i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län har beslutat om licensjakt på totalt 33 vargar omfattande sex olika revir.

De vargrevir som finns i Dalarna delas med andra län:

Gullsjön, 6 vargar, delas mellan Dalarna och Gävleborg

Haraldsjön, 6 vargar, delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro (utökades senare till 8 vargar)

Snösjön, 6 vargar delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro

källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet