Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här övas det inför ”Stormen Gudrun 2” – följ med piloten Jonathan Hölling upp i luften på spaning efter en docka. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Följ med upp i spaningsflyget och leta efter försvunnen person – övar inför nästa naturkatastrof

Publicerad

Hur ska frivilligorganisationer kunna hjälpa stora myndigheter som Trafikverket på ett effektivt sätt, om Sverige drabbas av en ny ”Stormen Gudrun” eller andra katastrofer? Det samarbetet har vässats den senaste veckan, med bas på Mora flygplats.

Räddningsoperationer med flygstöd, markspaning med bandvagnar, och flygspaning på kraftledningar, vägar och järnvägar. Det är några ingredienser i vad som beskrivs som ”Sveriges största samverkansutbildning mellan frivilligorganisationer”.

Runt 90 personer har deltagit i övningen, samt tolv flygplan från Frivilliga flygkåren (FFK).

– Jag är väldigt imponerad över hur stort det är och hur många aktörer som är inblandade i varje uppdrag i en sådan här övning, säger Jonathan Hölling, pilot i FFK.

Årlig utbildning mot naturhändelser

Utbildningen genomförs varje år sedan 2005. Syftet är att träna på insatser som kan behövas vid större naturhändelser som orsakar stora skador på infrastrukturen i samhället.

I videoklippet högst upp i artikeln följer SVT:s team med piloten upp i luften för att hitta en docka som symboliserar en försvunnen och skadad person. Testa om du själv hittar dockan på flygbilderna!

Pilot och spanare som samarbetar

I varje plan sitter en pilot och en flygspanare. Det är spanarens uppgift att till exempel kontrollera om det ligger hinder på vägar som gör att andra insatser från marken inte kan nå fram.

En annan av flygspanarna var Elin Josefsson från Norrköping som beskriver hur värdefull övningen är i videoklippet här nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här blir det en helhet när man får prata med myndigheterna” – se varför flygspanaren Elin Josefsson tycker att övningen är mycket bättre än att träna på egen hand. Foto: SVT

Bakgrund

Frivilliga Flygkåren, FFK, tillsammans med Frivilliga Automobilkåren, FAK, Bilkåren och Frivilliga Radio Organisationen, FRO, genomför 2024 års regionala samverkansutbildning, RSU, på uppdrag av bland andra Svenska kraftnät, Trafikverket, Länsstyrelsen i Dalarna och Räddningstjänsten i Norra Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.