Tre gånger har hon blivit tagen för rattfylla. Hon fick fängelse först tredje gången. När Anita tänker tillbaka önskar hon att hon hade fått fängelse, eller åtminstone nån form av åtgärd redan första gången. I klippet hör du några av hennes förslag om hur man ska få stopp på rattfylleriet. Foto: Lotta Olin/SVT

Före detta rattfylleristen: ”Jag tycker att man ska tvångsvårdas”

Uppdaterad
Publicerad

Anita Alsbäck körde onykter i 30 års tid. Vändningen kom först när hon dömdes till fängelse – och hon tror på hårdare tag mot rattfyllerister.

– Jag tycker att de ska tvångsvårdas, säger hon.

Anledningen är att hon själv förnekade att hon var alkoholist, trots att hon hade varit det i närmare 30 när hon till slut fick fängelse.

Hur kunde det hända?

Fick gå ett program i fängelset

– När jag äntligen fick fängelse gick vi på anstalten igenom ett program som hette Rattfällan. Som jag minns det var det något studiematerial och en nykter alkoholist som berättade sin livshistoria.

– Då trillade polletten ned. Det gick inte längre att förneka.

Anita tycker att något liknande utbildningsprogram ska finnas på alla anstalter och att de som tas för rattfylla ska gå igenom programmet inom 48 timmar efter att de tagits för rattfylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet