Förlamades efter skärmflygskrasch – byggde egen specialrullstol

Uppdaterad
Publicerad

När skärmflygaren Henrik Yngvesson från Sundborn kraschade och blev förlamad, tog livet en ny vändning.

För att kunna fortsätta sitt aktiva liv byggde han en rullstol, specialutformad för att spela basketboll.

Nu är rullstolen klar, svetsad i ett specialstål som är både hårt och lätt. Skulle han köpt en sån här rullstol färdig, anpassad för honom, hade den kostat cirka 50.000 kronor men nu blev det betydligt billigare.

– Ja, kostnaden stannade på cirka 7.000 kronor. Jag har ju jobbat som svetsare så verkstadsarbete var inget nytt för mig. Konstruktionen kom jag fram till genom att titta mycket på bilder på nätet, berättar Henrik Yngvesson.

Kastvind vid landningen

Det var vid skärmflygning i Orsa som olyckan inträffade sommaren 2016. Henrik fick en kastvind vid landningen och kraschade, med en ryggmärgsskada och förlamning som följd.

Skidbacken nästa

Men även om ingen tror att man själv ska drabbas av en olycka, var Henrik ändå till viss del mentalt förberedd.

– Förutom skärmflygning höll jag på mycket med snowboard och down-hill på cykel. När man ägnar sig åt sådana sporter vet man ju att det finns en risk att skadas.

– Jag siktar på att komma tillbaka till skidbacken igen och tänker nog svetsa ihop en sit-ski för att lyckas med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.