Josef Jenni har i 30 år skapat innovativa lösningar när det gäller solenergi.

Forskarnas nöt: Vill kunna värma svenskarnas hus med bara solenergi

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrvärme eller pelletspanna för att värma sitt hus? Nja, det nya är hundra procent soluppvärmda hus – i alla fall om man ska tro forskaren och innovatören Josef Jenni som i veckan besökte Högskolan Dalarna.

På en elcykel har den schweiziske innovatören och forskaren Josef Jenni tagit sig från Schweiz ända till högskolan i Borlänge. Nordkap är målet men en föreläsning om att lagra solenergi fick pausa trampandet.

Josef Jenni brinner för smarta energilösningar och insåg redan för 30 år sedan att solenergi är framtiden. Josef Jenni har sedan 80-talet byggt hundra procent soluppvärmda hus.

Dalarna – Klimatet i fokus

– Vi lagrar energi på sommaren som sedan räcker till vintern.

Svårare att lagra soltimmar i Sverige

Metoden som Josef Jenni har utvecklat går ut på att bygga hus runt en gigantisk vattentank. Vattentanken som värms sommartid av solfångarna på taken blir på sensommaren 95 grader varm. Den stora mängden varmvatten används sedan successivt under hela vinterhalvåret för både varmvatten till duschen och för att värma huset.

I Sverige är det svårare att lagra energi på det viset eftersom vi har färre soltimmar på vintern jämfört med Schweiz.

– Men konceptet 100 procent solvärme kan även fungera om man dimensionerar för nordiskt klimat, förklarar Josef Jenni.

Använder man traditionell solvärmeteknik som finns i Sverige kan ungefär 30 procent av energiförbrukningen i en villa komma från solens strålar. Det förklarar Klaus Lorenz, adjunkt i energiteknik på Högskolan Dalarna. Det var också han som bjöd in Josef Jenni till Högskolan med hopp om att inspirera svensk energiteknik.

– I dag kan man värma en normalstor villa upp till 30 procent med solenergi. Resten måste komma från andra källor, som elvärme till exempel, säger Klaus Lorenz.

Hoppas metoderna inspirerar

I Sverige har tekniken ännu inte etablerat sig så pass att det går att värma en villa året runt enbart med hjälp av solen. Det krävs att företag i energibranschen vågar satsa, förklarar Klaus Lorenz.

– Även om det till en början är dyrare än andra energisystem så är det värt det i det långa loppet. Både när det gäller kostnader och miljö.

Josef Jenni hoppas på att hans metoder kan inspirera även i Sverige, om än så på sikt.

– Problemet är att priset är högre i Sverige eftersom att man där behöver mer kapacitet för att lagra värmen. Det kostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet