Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad vill vi ha?” – hör barnens protester mot nedläggningsförslaget. Nu har Hedemoras politiker beslutat att behålla förskolan i Stjärnsund. Foto: Rasmus Malm

Förskolan i Stjärnsund blir kvar – ”En första seger”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Hedemora att säga ja till en hårt kritiserad skolutredning som innebär flera skolnedläggningar. Men den politiska majoriteten valde att säga ja, med ett undantag – förskolan i Stjärnsund ska bli kvar.

Argumentet till att lägga ner förskolan i Stjärnsund har varit kostnader för personal och lokalhyra kontra barnunderlaget, som under 2023, som mest legat på nio barn. Utredningen framhåller också svårigheterna att rekrytera på grund av geografin och att kvalitén långsiktigt därför skulle vara svår att garantera.

Svårt att rekrytera

Men nu väljer kommunstyrelsen alltså att lyfta ur nedläggningen av förskolan i förslaget till ny skolorganisation som kommunfullmäktige ska ta ställning till 12 december.

Byskolorna i Hedemora

– Den har framförallt handlat om ett barnperspektiv, det hade blivit orimliga resor för så små barn annars utifrån var föräldrarna jobbar. Det är skillnad på de andra nedläggningarna, det handlar ju om äldre barn, om skolbarn, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson (S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Förvaltningen kommer nu jobba vidare med att hitta en långsiktig lösning på lokalfrågan eftersom nuvarande förskolelokaler är i dåligt skick.

Föräldern Rasmus: ”En första seger”

Stjärnsundsbon Rasmus Malm, som har en dotter på förskolan, beskriver beskedet från kommunstyrelsen som en viktig delseger för landsbygden.

– Det känns viktigt att politikerna lyssnat på oss och förstått vilket dråpslag en nedläggning hade varit för Stjärnsund. Det här firar vi som en första seger, men vi hoppas att man väljer att slänga resten av skolutredningen i papperskorgen.

Innan beslutet har politikerna haft två möten med berörda föräldrar.

I klippet ser du hur Stjärnsundsborna slöt upp i en manifestation förra veckan för att rädda förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Hedemora

Mer i ämnet