Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera skolnedläggningar föreslås i Hedemora kommun – så tycker politikerna om förslaget. Foto: Audrey Erath/SVT

Beslut i bildningsnämnden om skolnedläggningar i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Hedemora ställer sig bakom en ny översynsplan av skolor och förskolor i kommunen som föreslår flera nedläggningar. Det handlar om skolorna i Västerby och Garpenberg, förskolan i Stjärnsund samt ytterligare en, Tunet eller Stallgården, i Hedemora. Men oppositionen kritiserar förslaget.

– Det blir ingen levande landsbygd, säger Joanna Gahnold från Kommunlistan (KL).

På måndagen beslutade bildningsnämnden att godkänna översynsplanen. Majoriteten i nämnden (S+M) röstade för ett godkännande, medan oppositionen (SD, KL, KD och C) som kritiserat nedläggningsförslagen, reserverade sig.

– Vi behöver lägga pengarna på att öka kunskapsresultaten istället och inte på lokaler när vi nu har plats för eleverna i andra skolor, säger Agneta Andreasson-Bäck (S), ordförande i bildningsnämnden.

Byskolorna i Hedemora

För små elev- och barnkullar

Förslaget att lägga ner skolan i Garpenberg och förskolan i Stjärnsund handlar om ett för klent barn- och elevunderlag på 35 elever respektive nio barn.

”Det gör att det är svårt att upprätthålla en undervisning av god kvalité. Skolan blir också sårbar för exempelvis sjukdom i lärarkollegiet”, skriver tjänstemännen i översynsplanen.

Kostsam renovering eller nybyggnation

I Västerby, med 111 elever, handlar nedläggningsförslaget istället om att man annars måste investera flera miljoner i renovering eller nybyggnation eftersom lokalerna är eftersatta. Men det här har upprört flera föräldrar som bland annat startat en namninsamling för att stoppa nedläggningen.

Efter beslutet i bildningsnämnden ska politikerna nu ta ställning till förslaget i kommunstyrelsen 7 november och slutligen i kommunfullmäktige 21 november.

I klippet: ”Verkligheten har kommit ifatt oss” – hör Socialdemokraterna och Kommunlistan om nedläggningsförslagen.

Planen: AVVeckling i sommar

Eleverna i Garpenberg föreslås erbjudas plats på Stureskolan inne i Hedemora, medan eleverna som går på skolan i Västerby i första hand hänvisas till skolan i Vikmanshyttan.

Förslaget innebär att de skolor och förskolor som föreslås läggas ner ska bedriver verksamhet fram till 30 juni 2024 innan avveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Hedemora

Mer i ämnet