Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad S, C och M säger om framtiden för Västerby skola. Foto: Audrey Erath/SVT

”Kan inte lova någonting” – skolans framtid i Västerby känslig fråga innan valet

Uppdaterad
Publicerad

Hedemoras politiker måste fatta beslut om framtiden för Västerby skola tidigt under nästa mandatperiod. Men flera partier kan inte ge väljarna besked innan valet vilken linje man kommer gå på – renovering, nybyggnation eller nedläggning.

– Det är oseriöst att stå här och lova något redan nu, säger Göran Hoffman (S), kommunalråd.

Flera partier, bland annat fullmäktiges två största, Socialdemokraterna och Moderaterna, kan inte ge besked till väljarna redan nu vilket alternativ de förordar.

– Vi tycker att frågan måste utredas vidare först, säger Kerstin Lundh, fullmäktigeledamot för Miljöpartiet.

Valet 2022 Hedemora

Även Liberalerna anser att man bör gå på tjänstemännens linje först och göra en fördjupad utredning kring vad en nedläggning skulle få för konsekvenser.

– Det handlar ändå om så pass mycket pengar. Men vi vill ju, så långt det är möjligt, behålla de mindre skolorna, men inte till priset att man till exempel måste höja kommunalskatten ännu mer, säger Ulrika Sundquist, gruppledare för Liberalerna.

Kristdemokraterna har inte tagit ställning i frågan ännu.

”Risken finns alltid”

Västerpartiet däremot anser inte att frågan behöver utredas vidare – partiet tänker redan nu förorda en nybyggnation eftersom elevunderlag finns för en skola i Västerby.

Hur ser du på risken att ni sen behöver backa om ekonomin inte tillåter en investering på minst 58 miljoner?

– Den risken finns alltid, men vår linje är att ha skolan kvar och att vi då måste försöka omfördela bildningsnämndens budget till det, säger Daniel Kåks, ordförande för Vänsterpartiet.

Förordar nybygge

Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Kommunlistan kommer också förorda nybyggnation.

– Hedemora bostäder får ta själva byggkostnaden, de lånar pengar av kommuninvest och kommunen går i borgen. Det finns utrymme för det, kommunen har en bra bit upp till lånetaket. Du kan ju ställa det mot att bygga en ny simhall för en kvarts miljard, då föredrar ju vi att man satsar på en ny skola, säger Allan Mattsson, gruppledare för Kommunlistan.

”Vissa saker måste få kosta”

Sverigedemokraterna ställer också kostnaden för en ny simhall mot en skola i Västerby, men exakt hur en ny skola ska finansieras kan man i dagsläget inte ge besked om. 

– Det får vi se, men vissa saker måste få kosta och skolan är en sådan sak. Det är viktigt både för Västerby och för barnen, säger Marit Andersson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Hedemora.

I klippet: ”Kan inte lova någonting” – så säger S, C och M om framtiden för Västerby skola.

Renovering, nybygge eller nedläggning:

En renovering av Västerby skola skulle kosta cirka 38 miljoner, vilket med en avskrivningstid på 25 år blir cirka 50 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Alternativet skulle innebära att skolans årshyra ökar med 1,7 miljoner kronor till 3,1 miljoner kronor.

Eftersom skolans renoveringsbehov är så omfattande har man även tittat på vad en helt ny skola skulle kosta: ungefär 58 miljoner kronor. Med en avskrivningstid på 45 år innebär en totalkostnad på cirka 91 miljoner kronor inklusive kapitalkostnader. Det skulle innebära en ny årshyra på 2,9 miljoner kronor, cirka 1,5 miljoner kronor högre än nuvarande hyra.

Nedläggningsalternativet motiveras bland annat med att det idag finns en överkapacitet på kommunens andra skolor; Samtliga elever på Västerby ryms på Stureskolan, Vikmanshyttan och Fyrklöverskolan. En nedläggning skulle innebära en total besparing på cirka 2,9 miljoner kronor per år.

Källa: Hedemora kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Hedemora

Mer i ämnet